Az én betlehemem – Teremtésvédelmi pályázatot hirdetnek a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében

Az én betlehemem – Teremtésvédelmi pályázatot hirdetnek a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében

Nyolcszáz éve készült el az első betlehemi jászol. Ebből az alkalomból a mátészalkai Széchenyi István Katolikus Német Nemzetiségi Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola kreatív kézműves pályázatot hirdet a teremtésvédelem jegyében Az én betlehemem címmel a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye által fenntartott iskolák számára.

A pályázat fővédnöke: Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök.

A betlehemezés a Kárpát-medence legismertebb és legelterjedtebb karácsonyi népszokásai közé tartozik. Az első betlehemi jászol felállítása – 1223-ban – Assisi Szent Ferenc nevéhez fűződik. Szent Ferenc volt az első, aki a helyi közösséggel együtt, újra megélte a betlehemi születés csodáját egy sziklabarlangban, ahol a résztvevők különleges örömélményt tapasztalhattak meg. A karácsony igazi jelentése éppen ez „a soha nem tapasztalt öröm”, vagyis Jézussal való valódi és hiteles találkozás megélése.

Az idei pályázat a teremtésvédelem jegyében született, aktualitását pedig Ferenc pápa Laudate Deum kezdetű apostoli buzdítása adja, melyet éppen Assisi Szent Ferenc emléknapján, október 4-én tettek közzé.

Az iskola arra kéri a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye általános iskolás korú gyermekeit és középiskolás fiataljait, hogy iskolai vagy családi körben tervezzék meg és saját kezűleg készítsék el – természetes vagy újrahasznosított anyagokból – azt a betlehemet, amely szerintük méltó a karácsony ünnepéhez.

Hírdetés

A pályázat a korábbi években már nagy helyi sikert aratott, a felhívásukra 2020-ban kilencven alkotás érkezett az intézménybe.

A pályázat leadási határideje: december 1., péntek.

Az ünnepélyes eredményhirdetés és díjátadó tervezett időpontja: december 18., hétfő.
A pályázattal kapcsolatos további részleteket itt találják.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »