Az emberekre támadó nőstény medvét drónok segítségével találták meg

Az emberekre támadó nőstény medvét drónok segítségével találták meg

A problémás medvét, amely március 17-én öt embert sebesített meg Liptószentmiklóson, drónok és speciális eszközök segítségével találták meg az esetet követő 1,5 órán belül. 

A medvét a következő napokban megfigyelték, hogy azonosíthassák, az állatot kedden (március 26-án) kilőtték. Erről a Szlovák Köztársaság Állami Természetvédelmi Hivatala (ŠOP) csütörtökön Besztercebányán tartott sajtótájékoztatón számolt be, ahol ismertette a liptói esettel kapcsolatos beavatkozást.

A liptószentmiklósi helyzet példa nélküli Szlovákia történetében, és mi is így közelítettük meg. Első alkalommal alkalmaztuk a Szlovákiában a barnamedvék védekező kilövésére vonatkozó kézikönyvet, és ennek során kipróbáltunk néhány eljárást, amelyeket a jövőben javítani fogunk”

– szögezte le Štefan Kysel, a ŠOP főigazgatója.

Jaroslav Slašt’an, a ŠOP déli részén működő barnamedve-akciócsoport vezetője elmondta, hogy a Liptószentmiklóson történt incidens bejelentése óta a csoport összesen 16 járőre van a terepen a nap 24 órájában. Az eljárás keretében három célt tűztek ki, amelyek közül az első a lakosok biztonságának szavatolása volt, hogy a medve ne térjen vissza a lakott belterületre.

A második cél a támadó medve azonosítása és megfigyelése volt. Ehhez 30 fotócsapdát, hőkamerát, drónokat, közvetlen megfigyelést és éjjellátót használtunk. A harmadik cél az volt, hogy nyomon kövessük ennek a medvének a viselkedését. Megállapítottuk, hogy a medve többször is megpróbált bejutni a környező falvak belterületeire, ahol további egészségi vagy vagyoni károkat okozhatott volna”

– magyarázta Slašt’an.

A medvét, amely öt embert sebesített meg Liptószentmiklóson, röviddel az eset után drónok és speciális kamerák segítségével találták meg.

Hírdetés

Kimentünk a helyszínre, és másfél órán belül meglett a medve. Teljesen máshol volt, mint amit mondtak. Irracionálisan viselkedett, mi pedig végig követtük. Pontosan kiderítettük, hol lakik, hol van az odúja, merre mozog”

– mondta Dominik Vároš drónspecialista.

A medve megfigyelése során mintegy 74 kilométert repültek drónokkal, a cél az volt, hogy minél jobban megerősítsék, hogy ez a megfelelő egyed.

Összehasonlítottuk az éjjellátó hőkamerák vagy a távcsövek nyújtotta képet azzal, amit a drónokkal láttam. Amint kijelentettem, hogy 82 százalékos az egyezés, a csapat akcióba lépett”

– tette hozzá Vároš.

A hároméves, közel 70 kilogrammos nőstény medvét kedd este az akciócsapat az Illanó (Iľanovo) és Németporuba (Závažná Poruba) községek közötti területen likvidálta.

A természetvédők nem tudják, mi ijesztette meg, és miért hatolt be a város belterületére, de feltételezik, hogy nem először mozgott Liptószentmiklóson.

Pontosan tudta, hová menekülhet, hol kell átkelnie a Vágon, és melyik autópálya-alagút alatt kell elmenekülnie Illanó és Plostin (Ploštín) települések környékén. Úgy gondolom, hogy a múltban rendszeresen látogatta Liptószentmiklós belvárosát”

– tette hozzá Slašt’an.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »