Az emberek többsége befagyasztaná a parlamenti képviselők fizetését

Az emberek többsége befagyasztaná a parlamenti képviselők fizetését

Az AKO ügynökség a JOJ televízió megbízásából ezúttal arra volt kíváncsi, hogyan viszonyulnak az emberek a parlamenti képviselők javadalmazásának kérdéséhez. A megkérdezettek 83 százaléka úgy véli, hogy a választás után alakuló kormánynak be kellene fagyasztania a képviselői fizetéseket, s mindössze 13,5 százalékuk ellenezné ezt a lépést.

A felmérésben résztvevők 3,3 százaléka nem tudott válaszolni a kérdésre és 0,1 százalékuk nem kívánt választ adni. A közvélemény-kutatásra július 24. és 28. között került sor, ezer személy bevonásával.

Ami a pártok szerinti megoszlást illeti, a Republika mozgalom szavazóinak 82 százaléka véli úgy, hogy az új kormánynak be kellene fagyasztania a képviselői fizetéseket, 11 százalékuk szerint pedig talán így kéne tennie. Ugyancsak nagy számban egyetértettek az SNS választói, 79 százalékuk határozottan helyeselné, 18 százalékuk inkább helyeselné.
A képviselői fizetések befagyasztása mellett tették le a voksukat a Hlas választói, 66 százalékuk igennel, 23 százalékuk talánnal válaszolt. Egyetért az OĽaNO a priatelia koalíció szimpatizánsainak 67 százaléka is, további 20 százalékuk pedig mérlegelné ezt a lépést.

A kereszténydemokraták 5 százaléka nem helyesli és 15 százalékuk inkább nem helyesli ezt a lépést. A képviselői fizetések befagyasztásának helyeslői között több volt a nő, mint a férfi. Míg a nők 66 százaléka válaszolta, hogy ezt feltétlenül meg kéne tenni, addig a férfiak 60 százaléka adta ezt a választ. Ugyanakkor a férfiak 18 százaléka és a nők 22 százaléka szerint mérlegelni kéne a lépést.

Hírdetés

Kor szerinti megoszlásban a leginkább az 50–65 éves korosztály értett egyet, 68 százalékuk határozottan és 19 százalékuk megfontolandónak tartja lépést. Hasonlóan vélekedtek a 66 év felettiek is, 67 százalékuk határozottan helyeselné, 21 százalékuk megfontolná a lépést.

Az ellenzők táborának zömét a 18–33 évesek alkotják, 6 százalékuk határozottan ellenezné, 13 százalékuk szerint pedig inkább ellenezné. Hasonló álláspontot képviseltek a 34–49 és közötti válaszadók is, 3 százalékuk kifejezetten ellenezte, 11 százalékuk pedig inkább ellenezte a befagyasztást. Ami a végzettséget illeti,a képviselői fizetések befagyasztásának helyeslői között a legnagyobb számban a szakmunkáslevéllel rendelkezők voltak, 70 százalékuk határozottan helyeselné, 15 százalékuk inkább helyeselné.

A képviselői fizetések befagyasztásával a legkevésbé az érettségivel rendelkező középfokú végzettségűek értenek egyet, 4 százalékuk határozottan helytelenítené, 10 százalékuk pedig inkább helytelenítené.

A legnagyobb számban a Besztercebánya megyében élők értettek egyet, 67 százalékuk határozottan, 22 százalékuk inkább helyeselné. A második helyen a Nyitra megyében élők állnak, 74 százalékuk feltétlenül, 13 százalékuk inkább helyeselné. Az ellenzők táborában Pozsony megye lakossága áll az élen, 6 százalékuk mindenképp, 18 százalékuk inkább ellenezné, a Kassa megyében élők 7 százaléka feltétlenül ellenezné, 11 százalékuk pedig inkább ellenezné.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »