Az „Elvarázsolt vidék” téli arca

Az „Elvarázsolt vidék” téli arca

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet az idei harmadik túráját is teljesítette, amely ezúttal az „Elvarázsolt vidék”-re vezetett.

Összességében ez volt a 23. szervezett túra a Hazajáró egylet szervezésében, 2021-ben pedig a harmadik.

A nyári időszakban a túrázni vágyók 39 fővel már ellátogattak erre a tájra.

Most kisebb létszámmal, 27 fővel vágtak neki a téli tájnak.

Az időjárás kedvezőbb nem is lehetett volna. Ragyogó napsütés és éppen-éppen olvadó hó. Ez az olvadás még nem volt zavaró, az viszont tény, hogy már az első órában egy-egy réteg ruha szinte mindenkiről lekerült.

Ez alkalommal egy újabb látnivalóval tették színesebbé ezt az útvonalat. Beregkisfalud (Szilce) határában a régi bányában hatalmas bazaltoszlopok fogadták a lelkes csapatot. Ezek az oszlopok furcsa, vagy inkább különleges formákat öltöttek, mintha egy hatalmas orgona sípjai meredeznének a magasba.

Hírdetés

Mi is az „Elvarázsolt vidék”?

Az Elvarázsolt vidék Nemzeti Park Ilonca (Ільниця) határában található. Éppen ott, ahol éles határt mutat az alföld és a hegyvidék.

A 6101 hektáros terület 2009-től minősült nemzeti parkká.

Tulajdonképpen a Borló-hát vonulatában találjuk, melyet közrevesz a Borzsa-havas, a Szinyák és a Nagyszőlősi-hegység.

A Borló hátnak mindössze 3 db. 1000 méter fölé emelkedő csúcsa van: Dechmanov (1017), Buzsora (1085) és a Bisztra (1002)A hegyi tőzegláp (oligotróf) is különleges. 15 hektáron terül el és a 7 méter mélységű. Még egy kis szárazanyag a végére: az Elvarázsolt vidék Nemzeti Parkban 165 növényfaj és 58 llatfaj él.

Ezek közül 29 növényfaj és 38 állatfaj szerepel védettként az ukrán vörös könyvben – olvashatjuk a Kárpátaljai Hazajáró Egylet Facebook-oldalán.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »