Az eltörléskultúra utolérte a holokauszt iskolai bemutatását is

Az eltörléskultúra utolérte a holokauszt iskolai bemutatását is

Egy Tennessee állambeli iskolatanács egyhangúlag megszavazta egy képregény betiltását, amelyet világszerte használnak az úgynezetett holokausztról szóló iskolai tananyagban.

A McMinn megyei iskolaszék aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a Mausban szereplő káromkodások nem illenek a tananyaghoz. A tantestület szerint a szerző, Art Spiegelman meztelenséget ábrázoló illusztrációja – amely a koncentrációs táborokba való internálásuk során meztelenre vetkőztetett áldozatokat ábrázolja – szintén helytelen. 

A Maus c. képregényben a zsidókat egerekként, a németeket pedig macskákként ábrázolja Spiegelman.

Január 10-én a McMinn megyei iskolatanács ülésén az egyébként Pulitzer-díjas képregényt eltávolították a 8. osztályos angol nyelv és irodalom tananyagából, és nem javasoltak helyettesítő könyvet.

Pótkönyv nélkül a „holokausztról” szóló modul kihagyásra kerül, amíg nem találnak új könyvet. A szavazás egyhangú volt. Az ülés jegyzőkönyve szerint az előző tanévben a „holokausztról” szóló oktatási modult a COVID időhiánya miatt teljesen kihagyták.

A testület egyik tagja, Mike Cochran azt mondta, elolvasta a képregényt, amit tetszett is neki, ám ennek ellenére sem javasolta a használatát az iskolákban. Azt mondta, a téma fontos ugyan, de szerinte vannak benne feleslegesek részek – olvasható a tanszék üléséről készült jegyzőkönyvben. Példaként említette azt a jelenetet, amelyben egy apa a szüzesség elvesztéséről beszélget a fiával, valamint azt a részt is, amikor egy nő egy pengével megvágja magát – írja a Washington Post.

Hírdetés

Tony Allman, a tanács egyik tagja az ülésen azt mondta: „…mivel az iskolákban, pedagógusok vannak, nincs szükségünk arra, hogy lehetővé tegyük vagy valamennyire támogassuk ezt a dolgot. A képregényben az embereket felakasztják, gyerekeket ölnek, miért támogatja az oktatási rendszer az ilyesmit, ez nem bölcs és nem egészséges”.

A woke szellemében ez a tanácstag már arra sem vetett ügyet, hogy a holokausztoktatást kifejezetten arra tervezték, hogy borzalmakat mutasson be, „nehogy megismétlődhessen újra mindaz”.

Julie Goodin, a kerület egyik igazgatóhelyettese így reagált: „Én történelemtanár voltam, és a holokausztban nincs semmi szép, és számomra ez egy nagyszerű módja volt annak, hogy a történelem egy szörnyű időszakát ábrázoljuk. A szavak kifogásolhatóak? Igen, nincs olyan, aki szerint nem, de azzal, hogy erre koncentrálja a figyelmét a tanácstag, nem változtatja meg annak a jelentőségét, amit ábrázolni próbál a szerző.”

Az amerikai Holokauszt Múzeum – száraz és bevett formulákkal – a testület intézkedéseire reagálva a következőket tweetelte:

„A Maus létfontosságú szerepet játszott a holokausztról szóló oktatásban az áldozatok és túlélők részletes és személyes tapasztalatainak megosztásával. A nemzetközi #HolocaustRemembranceDay előestéjén fontosabb, mint valaha, hogy a diákok megismerjék ezt a történelmet”.

Art Spiegelman a CNBC-nek adott interjújában azt mondta, „értetlenül áll” a döntés előtt, és „orwelli” lépésnek nevezte azt.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »