Az elmúlt napokban harmadszor került történelmi mélypontra a román lej az euróval szemben

Az elmúlt napokban harmadszor került történelmi mélypontra a román lej az euróval szemben

 Az elmúlt napokban immár harmadszor került történelmi mélypontra a román lej az euróval szemben, az európai fizetőeszköz egy egységének árfolyamát 4,9475 lejben állapította meg hétfőn a Román Nemzeti Bank.

   Legutóbb pénteken és csütörtökön került történelmi mélypontra a román fizetőeszköz, akkor egy euró 4,9416 lejbe, illetve 4,9386 lejbe került. Hétfőn a román lej a dollárral és a svájci frankkal szemben is enyhén gyengült.

Hírdetés

   A bankelemzői tapasztalattal rendelkező Florin Citu román miniszterelnök pénteken cáfolta, hogy a román valuta árfolyama a belpolitikai válság miatt gyengülne, szerinte a román fizetőeszköz az egyik legstabilabb a térségben. Úgy vélte, hogy a lej nem számottevő gyengülési folyamata már a szerdán kitört kormányválság előtt elkezdődött.

   Akkor a román kormány fő erejét képező Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a közepes koalíciós partner, az USR PLUS között nézeteltérés alakult ki egy országos fejlesztési programmal kapcsolatban. Citu leváltotta a kormányban az USR PLUS-t képviselő Stelian Ion igazságügyi minisztert, akit Citu a program elfogadásának akadályozásával vádolt, ezért az USR PLUS távozni akar a koalícióból, ha a liberálisok nem hajlandók leváltani Citut. Jelenleg patthelyzet van, a felek nem tudtak megállapodásra jutni.

   Romániában a lakosságot érzékenyen érinti a lej gyengülése, mert a távközlési szolgáltatásokat, a lakbéreket euróban határozzák meg, és azok értékét az európai fizetőeszköz árfolyama alapján számolják át lejre.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »