Az ellenzéki pártok bírálják a miniszterelnök rádiónyilatkozatát

Az ellenzéki pártok bírálják a miniszterelnök rádiónyilatkozatát

Az MSZP hazugsággal és felelőtlenséggel vádolta a kormányfőt, a Momentum szerint pedig a rádiónyilatkozat egyértelmű beismerése annak, hogy a kormány nem is akarja megvédeni a magyar családokat. Az LMP úgy látja, hogy a miniszterelnök, ha akarna, tehetne az energia és klímaválság ellen, míg a DK szerint Orbán Viktor beismerte, hogy nem fogják megvédeni a munkahelyeket.

Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke a Facebook-oldalán azt írta, a miniszterelnök a politikai haszonszerzés és a hatalom megtartása érdekében felelőtlen osztogatásba kezdett a választások előtt. Mindvégig azt hazudta, hogy ez fenntartható. Hazudtak a stabilitásról, a rezsiről, az orosz energia áráról, a veszélyhelyzetről és szinte mindenről – hangoztatta a szocialista politikus. Tóth Bertalan azt is közölte, végtelenül cinikusnak tartja, amivel a 32 éve az adófizetők pénzéből élő Orbán Viktor a kisadózó vállalkozók tételes adójának (kata) „eltörlését” indokolja.

Az MSZP-s politikus szerint

adómentessé kell tenni a minimálbért, csökkenteni kell az alacsony fizetések adóját,

fel kell zárkóztatni a kisnyugdíjakat, rendezni kell a közszolgálatban dolgozók, a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók bérét.

A Momentum a közleményében azt írta, Orbán Viktor rádiónyilatkozata egyértelmű beismerése annak, hogy a kormány nem tudja és nem is akarja megvédeni a magyar családokat a megélhetési válságtól, az elszabaduló inflációtól és a növekvő energiaárak okozta terhektől.

Közölték, Magyarország számára

azonban a Fidesz erre képtelen. A Momentum már régóta hangoztatja, hogy a magyarok megélhetését és a gazdaság stabilitását az tudná garantálni, ha a kormány kiegyezne az unióval, teljesítené a strukturális reformokat és így hozzájutna azokhoz a forrásokhoz, amelyeket végre kórházakra, iskolákra, munkahelyekre, vagyis a magyarok megélhetésére lehetne fordítani – hangoztatja a Momentum.

Hírdetés

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke a zöldfordulatot, a klímaromboló szénhidrogénfüggéstől való megszabadulást sürgette. Facebook-bejegyzésében az energiaválság fenntartható kezelése érdekében a többi között azt javasolta,

oldjanak fel minden, a megújuló energia telepítésére vonatkozó tiltást

és korlátozást, indítsanak szociális alapú épületszigetelési programot, valamint mondják fel a soha el nem készülő paksi beruházást. Az így megmaradó pénzt pedig a megújuló kapacitások bővítésére kellene fordítani.

A DK szóvivője pénteken azt mondta, Orbán Viktor beismerte, hogy nem fogják megvédeni a munkahelyeket. Online sajtótájékoztatóján Barkóczi Balázs arra hivatkozott, hogy a kormányfő a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, most harcolni kell mindenért, amit korábban természetesnek vettünk, ezért akinek munkahelye van, az becsülje meg.

A politikus úgy fogalmazott: a miniszterelnök tudja, hogy miről beszél, hiszen „most vette el 450 ezer kisadózó megélhetését”.

Előbb „rászabadították a gazdaságra az orbáni inflációt, majd brutális megszorítócsomagot hajtottak végre a különadókkal, a kata eltörlésével és a rezsinöveléssel” – jelentette ki a DK szóvivője.

A miniszterelnök pontosan tudja, hogy

a Fidesz megszorító politikája csak még nagyobb károkat fog okozni

és munkahelyeket fog megszüntetni; rezsinövelés és munkahelymegszüntetés, ez a Fidesz jelenlegi programja – foglalta össze véleményét Barkóczi Balázs.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »