Az egyik prioritás az EU átláthatóbbá tétele

Az egyik prioritás az EU átláthatóbbá tétele

Eugen Jurzyca (SaS) európai parlamenti (EP) képviselő értékelné, ha az Európai Unió (EU) működése érthetőbb lenne. Úgy véli, azok a dolgok, amelyekről az EP tárgyal, a nyilvánosság számára gyakran kevésbé érthetőek, mint azok, amelyeket az SZK Nemzeti Tanácsa vitat meg.

Az Európa jövőjéről szóló konferenciától (CoFoE) „inspiráló témákat” vár, de mint a TASR hírügynökségnek kifejtette: a konferencia eredményei nem helyettesíthetik a választásokat, illetve a választók döntését.

Jurzyca nagyra értékeli, hogy a CoFoE lehetőséget biztosít mindenkinek, akit érdekel Európa sorsa, hogy kifejthesse a véleményét. A volt oktatási miniszter számára az egyik prioritás az EU átláthatóbbá tétele – „legalább annyira átláthatóvá, mint amennyire átlátható Szlovákia, ahol nyilvánosságra hozzák az állammal kötött szerződéseket”. Fontosnak tartja a CoFoE vitáinak nyilvános, élő közvetítését is.

Hírdetés

„Ha például azt látjuk, hogy Észtország sikeresebb a tőkepiaci befektetések terén, akkor készítsünk elemzést és inspirálódjunk a legsikeresebbek által” – fűzte hozzá.

Az Európa jövőjéről szóló konferenciát az Európai Parlament, az EU Tanácsa és az Európai Bizottság szervezi. A kezdeményezés lehetőséget ad az európai polgároknak, hogy hangot adjanak az EU jövőbeli irányultságával kapcsolatos véleményüknek. A konferencia hivatalos honlapján (futureu.europa.eu) bárki regisztrálhat, és kifejtheti véleményét vagy észrevételeit az EU működésével kapcsolatban.

(tasr/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »