Az egészségbiztosítók már készülnek az ingyenes gyógyszerekre

Az egészségbiztosítók már készülnek az ingyenes gyógyszerekre

Az egészségbiztosítóknál már nagyban zajlanak az előkészületek azzal kapcsolatban, hogy egyes csoportok és gyógyszerek esetében nem fog kelleni hozzáfizetnünk a gyógyszer árához. Azaz ingyenessé válnak. Az erről szóló jogszabályt még múlt héten fogadta el a parlament.

A törvény értelmében a hat éves kor alatti gyerekek számára már idén áprilistól életbe lép a gyógyszerek árához való hozzáfizetés eltörlése. Egyes nyugdíjas csoportok esetében ugyanez a rendelkezés 2022 januárjától lép életbe.

De vigyázat: az indokolatlan gyógyszerfelhalmozás, visszaélések és pazarlás – mert sajnos ezekre is rengeteg példa van, mely összeadódva komoly anyagi megterhelést jelent az államnak –  megelőzésére a hozzájárulás eltörlése csak azon gyógyszerekre vonatkozik, amelyek legalább részben a közegészségügyből vannak fedezve.

Hírdetés

A nulla eurós hozzájárulás az adott referenciacsoport legolcsóbb gyógyszere szerint lesz alkalmazva.

Matej Štepianský, a Dôvera biztosító PR specialistája a TASR hírügynökségnek azt mondta, hogy a jogszabály-változtatás várhatóan 57 millió euró hiányt jelent majd évente az egészségbiztosítóknak, melyet saját megtakarításokból kell fedezniük.

– fogalmazott.

Teraz.sk/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »