Az amerikai sajtó szerint Zelenszkij még a héten eltávolítja Zaluzsnijt a hadsereg éléről

Az amerikai sajtó szerint Zelenszkij még a héten eltávolítja Zaluzsnijt a hadsereg éléről

Ahogy arról a minap beszámoltunk, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök először visszahívta Valerij Zaluzsnijt, majd amerikai és brit nyomásra a már aláírt rendeletet visszavonta. Minden jel arra utal, hogy hatalmas belpolitikai válság van kialakulóban Ukrajnában, amelyben Zelenszkij és Zauzsnij jelenlegi vezérkari főnök lesznek a főszereplők. A CNN információi szerint ugyanis a vezérkari főnök már a hétvégén megkapja az elnöki rendeletet, amellyel leváltják posztjáról. Közben Zaluzsnij új bejelentést tett, négy pontos célkitűzést fogalmazott meg arról, hogyan nyerheti meg Ukrajna a háborút.

Zaluzsnij leváltásának indokait nem lehet komolyan venni, mert az ukrán ellentámadás sikertelensége nem lehet az ő hibája. Még tavaly tavasszal jelentek meg azok a hírek, amelyek szerint Zaluzsnij csúnyán összeszólalkozott a nyugatiakkal amiatt, hogy azok – saját (értsd: brit és amerikai) érdekeik szerint – a Krím elleni támadásokra akarták kihegyezni az egész ukrán ellentámadást, oda összpontosítani minden ukrán erőforrást és katonát.

Ráadásul Zelenszkij elnök volt az, aki folyamatosan támadásra szólította fel a hadsereget, és, mint utólag kiderült, nem egyszer meg is tagadták a parancsot a tisztek, mert öngyilkos küldetésnek vélték Zelenszkij elvárását.

A félmilliós mozgósítás körüli vita sem valódi indok Zaluzsnij ellen, ugyanis csak Zelenszkij állította, hogy ez a mobilizációs terv Zaluzsnijtól származik, a vezérkari főnök viszont jelezte, hogy ekkora létszámnak egyébként sem lenne értelme, mert nincs elég felszerelés és infrastruktúra ekkora  plusz élőerőnek.

Marad tehát a politikai ok, amelyről már többször írtunk a körképen (lásd ITT és ITT, illetve ITT). Ennek lényege az, hogy Zaluzsnijt nemzeti hősként tisztelik az ukránok, népszerűsége és a nép iránta táplált bizalma kilométereket ver a hanyatló hitelességgel bíró Zelenszkijre, akinek pártja ráadásul épp most esik szét.

Érdemes hozzátenni, hogy egy orosz-ukrán fegyverszünetre, de akár a háború befagyasztására sem kerülhet sor a jelenlegi elnök regnálása mellett. Zaluzsnijt pedig leváltása átemeli a hadseregtől a belpolitikába, ahol nagy előnnyel bír Zelenszkijjel szemben. Feltéve, hogy megéri a hatalomváltást, hiszen legközelebbi asszisztense gyanús körülmények között halt meg néhány hónappal ezelőtt.

Hírdetés

A CNN közlése nem véletlen. Épp most jelent meg az amerikai progresszív hírügynökség hasábjain Zaluzsnij cikke, amelyben az ukrán hadsereg győzelemhez vezető útjának lehetőségeit feszegeti. Ebben konkrét ajánlásokat fogalmaz meg, és az egész benyomást kelt, hogy mintha egy távozásra ítélt vezető intelmei lennének utódja számára.

Zaluzsnij szerint az ukrán győzelemhez elkerülhetetlenül szükség van a pilóta nélküli rendszerek és más haditechnikák alkalmazásának megváltoztatására. Szerinte a drón az egyetlen olyan eszköz, amellyel ki lehet törni az állásháborúból. 

Mit jelent ez? Ukrajnában egyre inkább állásháború alakul ki, a front többé kevésbé mozdulatlan, az oroszok pedig egyszerűen fölényben vannak mert több katonát és eszközt veszíthetnek, mint az ukrán, így felőrölhetik erőiket, hosszú távon pedig győzhetnek.

Az ukránok dilemmája az, hogy ebből a helyzetből nagyon nehéz kitörni. A tavalyi nyári ukrán ellentámadáskor is megjelentek olyan hírek, hogy az ukránok nem tudtak elég nagy erővel támadást indítani, mert amint a műholdak és megfigyelődrónok érzékelték, hogy egy adott pontont több ukrán katona jelenik meg, az orosz tüzérség és légierő azonnal megsorozta ezeket az egységeket. Így sok helyen maximum nyolcfős egységeket kellett harcba küldeni, hogy ne szúrja ki őket a megfigyelőrendszer. Ez pedig lelassította a műveleteket.

Zaluzsnij azt is kiemelte, hogy a háború hosszú távú menetén technológiai (nem technikai) fölénnyel lehet fordítani. Korábban erről a The Economistban megjelent esszéjében is írt. Itt elsősorban arra gondol, hogy két, létszámban és techikai eszközök minőségében nagyjából egyenrangú fél közötti háborút átbillenteni valakinek a javára nagyon nehéz. Ebből kiutat pedig az adhat, ha Ukrajna sokkal fejlettebb eszközöket vet be, és kihasználja az olcsó és nagy számban bevethető eszközöket.

Négy kulcstereületen az ukrán vezérkari főnök szerint már történtek előrelépések. Ilyen a logisztika, a digitális harctér, a kiberhadviselés és drónok párosa valamint az elektronikus hadviselés.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »