Az Abrams tankok Ukrajnába szállítása akár két évig is eltarthat

Az Abrams tankok Ukrajnába szállítása akár két évig is eltarthat

Az amerikai M1 Abrams tankok Ukrajnába szállítása akár két évig is eltarthat. Ezt Christine Wormuth, az Egyesült Államok védelmi minisztériumának államtitkára jelentette ki csütörtökön.

Joe Biden amerikai elnök január végén megerősítette, hogy az Egyesült Államok 31 Abrams M1 harckocsit küld Ukrajnába. Az eredeti tervek szerint a 400 millió dollár értékű szállítmányt néhány hónapon belül kellett volna megvalósítani.

Wormuth azonban a CNN-nek azt mondta, hogy még mindig készülnek a tervek arra vonatkozóan, hogy pontosan miként történjen a tankok Ukrajnába szállítása. Az amerikai fegyveres erők „a leggyorsabb módot keresik, hogy a tankokat eljuttassák az ukránokhoz” – mondta, hozzátéve, hogy ez biztosan nem hetek vagy hónapok kérdése.

Hírdetés

Az államtitkár szerint az amerikai hadsereg vizsgálja azokat a lehetőségeket, amelyek keretében kevesebb mint két vagy másfél éven belül lehetséges lenne a tankok leszállítása Ukrajnába, „azonban alaposan meg kell fontolni az összes előnyt, illetve hátrányt”.

A The Guardian jelentése szerint a Lloyd Austin amerikai védelmi miniszternek felkínált lehetőségek között szerepelt a tankok újbóli megépítése. Wormuth szerint a további lehetőségek között szerepelnek más országok is, amelyeknek az USA már eladta tankjait, ami ugyan felgyorsítaná a tankszállítást, másrészt viszont „megzavarhatja a kapcsolatokat néhány fontos szövetségessel”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök többször is felszólította a nyugati országokat, hogy a megígért tankokat a lehető leggyorsabban és minél nagyobb számban küldjék Ukrajnába, hogy az ukrán csapatok hatékonyan védekezhessenek az orosz agresszió ellen.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »