Az 50 pluszosok számára is elérhetővé válhat a Pfizer-vakcina

Az 50 pluszosok számára is elérhetővé válhat a Pfizer-vakcina

Szlovákiában javul a járványhelyzet, jövő héttől az ország már a rózsaszín fázisban lesz. Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter szerint pedig akár már az 50 évnél idősebbek számára is elérhetővé válhat  a Pfizer-vakcina.

Szlovákiában, ha nem is olyan nagy ütemben, mint Magyarországon, de egyre növekszik a beoltottak száma. Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézményének vezetője szerint legalább az első oltást a legtöbben a 70-80 éves korosztályból kapták már meg, jelenleg 64 százalékuk van beoltva.

A védettek száma hétről hétre nő, és az a fő cél, hogy a legidősebbek 80 százalékát beoltsák. A védőoltások első adagját eddig a lakosság 21 százaléka kapta meg.

A mostani hétvégére már minden oltási időpont elkelt. Lengvarský nem zárta ki, hogy a harmadik negyedévben már eljutunk oda, hogy mindenki kiválaszthatja, melyik regisztrált vakcinával akarja beoltatni magát.

Hírdetés

Örvendetes hír viszont és erre már sokan várnak, hogy hamarosan elérhetővé válhat a Pfizer-vakcina az 50 évnél idősebbek számára is.

Mindez a vakcinaelosztásról szóló elemzés függvénye, ami ma kerül terítékre.

Májusban az eddiginél jóval több vakcina érkezik Szlovákiába, ami miatt jelentősen felgyorsulhat az oltakozási tempó.

A javuló járványhelyzet miatt június 26-án várható a a COVID-pass applikáció elindítása is, egész Európában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »