Ausztrália újabb szigorításokról döntött a rekordszintű bevándorlás miatt

A canberrai kormány a rekordszintű bevándorlási adatok tükrében szigorúbb vízumszabályokkal próbálja visszafogni az Ausztráliába érkezők számát, az új intézkedések egy részét már szombattól kötelezővé teszik a külföldi egyetemi hallgatók számára – áll az ausztrál belügyminisztérium csütörtökön kiadott közleményében.

Szombattól az Ausztráliában tanulmányokat folytató diákokra és hallgatókra magasabb szintű nyelvi követelmények vonatkoznak, a kormány továbbá felfüggesztheti azoknak az oktatási szolgáltatóknak a működését, amelyek a külföldi diákok toborzása közben ismételten megszegik az előírt szabályokat.

"A hétvégén érvénybe lépő intézkedések ösztönző hatással lesznek a bevándorlási mutatók csökkenésére, ezzel egy időben a bevándorlási stratégiánkban vállalt kötelezettségeinket is teljesítjük, amelyeket az egykoron elrontott, általunk megörökölt rendszer kijavítására vállaltunk" – mondta Clare O’Neil belügyminiszter.

Az ausztrál statisztikai hivatal által csütörtökön közzétett adatok szerint az ausztráliai nettó migráció 60 százalékos növekedéssel meghaladta az 548 ezer főt a 2023 szeptemberében mért egyéves adatok alapján. A növekedés jóval meghaladja a júliusi, 518 ezer fős növekedést tartalmazó kimutatást.

Hírdetés

A legfrissebb adatok szerint Ausztrália lakossága egy év alatt 2,5 százalékkal nőtt – a valaha mért leggyorsabb ütemű emelkedéssel -, és 2023 szeptemberére elérte a 26,8 milliót.

A bevándorlási rekord – amelynek motorját az indiai, kínai és Fülöp-szigeteki diákok jelentették – a munkaerő-kínálat növekedéséhez vezetett, és mérsékelte a bérfeszültséget, de emellett súlyosbított a lakáspiac eddig is szűk kínálatán, amelyet tovább csökkentett az építkezési költségek megnövekedése.

O’Neil szerint a kormány szeptember óta bevezetett intézkedései révén mérséklődött a bevándorlás, a külföldi diákok számára kiadott vízumok száma például 35 százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához képest.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »