Augusztus 20-ai budapesti programok – KÉPEKBEN

Bár az időjárás nem kedvezett az idei augusztus 20-ai ünnepség programjainak, és elmaradt a szokásos pompázatos tűzíjáték is, a legtöbb programot azért megtartották. Ezekből szeretnénk fotók segítségével egy kis ízelítőt adni.

Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt. Katonai tiszteletadás mellett, Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében felvonják Magyarország nemzeti lobogóját az augusztus 20-ai állami ünnepen az Országház előtti Kossuth Lajos téren. Az államfő mellett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka, Schmittné Makray Katalin és Schmitt Pál volt köztársasági elnök, Varga Zs. András, a Kúria elnöke és Pintér Sándor belügyminiszter.

Eskütétel. A honvédtisztjelöltek eskütétele Magyarország nemzeti lobogójának felvonása után az augusztus 20-ai állami ünnepen az Országház előtti Kossuth Lajos téren.

Kiállítás a Pannónia hajón. A nemzeti ünnep alkalmából hadtörténeti kiállítást rendeztek a Pannónia hajó fedélzetén az Országház előtti kikötőben.

Hagyományőrző. Az I. világháború limanowi csatájának újrajátszásán a budai Várban, a Tóth Árpád sétányon. Az augusztus 20-ai Szent István Nap rendezvénysorozatához kapcsolódó Hősök útja programsorozaton hét magyar hős hét hősies tettének története elevenedik meg az elmúlt 1000 évből hagyományőrző csoportok és színészek közreműködésével.

Nyílt nap az Országházban. Látogatók az Országházban az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából rendezett nyílt napon. A nemzeti ünnepen a látogatók ingyenesen tekinthették meg a díszlépcsőházat, a Kupolacsarnokot és a Szent Koronát.

Hírdetés

A Magyar Honvédség ünnepi tisztelgése a budai Várban.  A Kapisztrán téri programok keretében a kilátogatók megtekinthethették a toborzók, a tűzszerészek, a különleges erők, valamint a katonai rendészek, zenészek különleges bemutatóit, kiállításait és katonai gépkocsikat.

 

Átadták a Magyar Szent István Rend és a Magyar Érdemrend nagykeresztje kitüntetéseket. Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar koloratúrszoprán opera-énekesnő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja is átvehette a legmagasabb állami kitüntetést, a Magyar Szent István Rendet Novák Katalin köztársasági elnöktől a nemzeti ünnepen a Sándor-palotában.

A kenyérszentelés sem maradt el a budai várban. A Népművészeti mesterek a Mesterségek Ünnepén tartott kenyérszentelés kezdete előtt a budai Várban, a Szentháromság téren. A Szent István Nap rendezvénysorozatához kapcsolódó 36. Mesterségek Ünnepén, az ország legnagyobb népművészeti fesztiválján mintegy ezer magyarországi és külföldi kézműves vett részt.

Mesterségek Ünnepe. Novák Katalin köztársasági elnök a Mesterségek Ünnepe rendezvényen a budai Várban.

A Magyar Ízek Utcája. Idén is nagy volt az érdeklődés a Magyar Ízek Utcája iránt, a kilátogatók a Kárpát-medence gazdag ízvilágával és gasztrokultúrájával ismerkedhettek meg.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »