Átrendeződnek az erőviszonyok a kormánykoalícióban?

Átrendeződnek az erőviszonyok a kormánykoalícióban?

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök hétvégén a Na telo című műsorban kijelentette, úgy tudja, hogy a Mária Kolíková körül tömörülő társaság tárgyalásokat folytat az SaS elöljáróival. Kollár közölte, terítéken van a Za ľudí-tól távozók belépése az SaS frakciójába.

Mivel Richard Sulík válasza erre csak annyit volt, még semmi konkrétumban nem egyeztek meg, valószínűsíthetjük, hogy ténylegesen folynak a tárgyalások. Egy korábbi írásunk végén feltettük a kérdést, mi szüksége van a koalíciónak egy pártra, mely csak 2-4 szavazatot ad a képviselői közösbe.

Kollár a hétvégén meg is adta kérdésünkre a választ. Semmi!

Egyértelművé tette, benne van a pakliban, hogy a legkisebb koalíciós párt szétesése után Veronika Remišová szárnya távozhat a koalícióból. A hosszútávú stabilitását szem előtt tartva, talán ez lenne a legjobb megoldás. Nem először fordulna elő, emlékezzünk csak a 2016-os választások után széteső Sieť képviselői a Most-Híd frakciójához csatlakoztak, és bár akkor nem sokan fogadtak volna erre, az a koalíció végig kitartott.

Hírdetés

Több párhuzam is felfedezhető a Sieť és a Za ľudí közt.

Mindkét pártot egy korábban sikeres, sok tapasztalattal rendelkező politikus alapította, ráadásul mindkettőhöz komoly reményeket fűzött a jobboldali politikai spektrum, ahogyan a választók is. A közvélemény-kutatók felülmérték őket a parlamenti választások előtt, majd a reális végeredmény messze elmarad a várakozásoktól. A Za ľudí ugyan kicsivel tovább bírta egységben, igazából mindkét párt nem sokkal a kormány kinevezése után elindult a lejtőn. Azt már tudjuk, hogy Radoslav Procházka szép reményű projektje milyen utat járt be, Remišováé (vagy Kiskaé?) sorsa még bizonytalan.

Kérdés, hogy innen van-e visszaút.

Elképzelhető forgatókönyv még, hogy Kolíková és az őt támogatók kilépnek a Za ľudí frakciójából, majd függetlenként támogatják a koalíciót. Erre is van már precedens a szlovák közéletben, 2005-ben Pavol Rusko (ANO) botránya után a párt képviselői továbbra is támogatták a kormánykoalíciót, sőt a kormányban betöltött posztjaikat is megtarthatták – persze Rusko és köre kivételével. Ahhoz viszont, hogy Remišováék a kormányban betöltött pozíciójukat is megtarthassák, szükség lenne minimum egy a koalíciós szerződéshez csatolt függelékre (pontosan ez történt 2005-ben is). Ez viszont könnyen újabb vitát generálhat. Igor Matovič Remišová szárnyát támogatja, hónapok óta elég kemény kritikát fogalmaz meg az igazságügyi miniszterrel szemben. Ez a második opció kevésbé tűnik reálisnak, és a stabilitáshoz sem lenne sok  köze.

Pedig épp ez az, ami már nagyon ráférne a kormánykoalícióra, meg ránk, választókra is.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »