Átrajzolta a francia-belga határvonalat egy belga gazda

Átrajzolta a francia-belga határvonalat egy belga gazda

Véletlenül (???)  átrajzolta a Franciaországgal közös határ vonalát Belgiumban egy gazda. Egy helyi történelemrajongó az erdőben sétálva vette észre, hogy a két ország közötti határvonalat jelölő kőtömböt 2,29 méterrel elmozdították – adta hírül a BBC News.

A belga gazda, akit feltehetőleg zavart a traktor útjában lévő határkő (hivatalos verzió), áthelyezte azt Franciaország területére. Szerencsére azonban a határ mindkét oldalán derűsen reagáltak az incidensre.

Belgium területét nagyobbá tette, Franciaországból lecsippentett egy kicsit, ez azonban nem szerencsés ötlet

– mondta a francia TF1 televíziós csatornának David Lavaux, az ügyben érintett Erquelinnes nevű belga település polgármestere.(Nem szerencsés, de üdvös példa.)

Én örültem, mert a városom nagyobb lett

– tette hozzá nevetve Lavaux, megjegyezve, hogy a szomszédos Bousignies-sur-Roc polgármestere ugyanakkor nem ért egyet a változtatással.

Hírdetés

Jobban tesszük, ha elkerülünk egy újabb határháborút

– jegyezte meg tréfásan Aurélie Welonek, az említett francia település polgármestere. (Pár méterért már háborúval fenyeget – hmm.)

A Franciaország és a mai Belgium területe közötti határvonal 620 kilométer hosszan nyúlik el. Hivatalosan az 1820-ban aláírt kortrijki szerződésben fektették le. A szóban forgó határkő 1819-ből való, amikor a határvonalat először kijelölték.

A belga hatóságok fel fogják venni a kapcsolatot a gazdával, hogy felszólítsák a határkő visszahelyezésére.

Amennyiben a férfi nem tesz eleget a kérésnek, az ügy a belga külügyminisztériumhoz kerülhet, amely kénytelen lehet összehívni egy francia-belga határbizottságot, amire 1930 óta nem volt példa.

Lavaux szerint ha a gazda együttműködik, akkor békés úton rendezik az ügyet, ha azonban nem engedelmeskedik, akkor akár vádat is emelhetnek ellene.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »