Átmenetileg lebénult az arca az oltás után egy 32 éves orvosnak Romániában

Romániában első alkalommal regisztrálták az oltóanyag mellékhatásának egy ritka formáját. Egy orvos, miután megkapta a Pfizer vakcináját, ideiglenes arcbénulást szenvedett.

Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a 32 éves orvost Vâlcea megyében oltották be BioNTech Pfizer vakcinával, az ideiglenes bénulás az oltóanyag második dózisa után keletkezett. A betegnek – a ritka mellékhatást leszámítva–, jó az egészségügyi állapota, a vizsgálatok eredményei nem mutatnak kóros változásokat.

Hírdetés

A BioNTech Pfizer vakcina betegtájékoztatója szerint bár a mellékhatás más típusú vakcinák esetében is jelentkezhet, viszont ennek a valószínűsége egy a tízezerhez, hogy megtörténik.

Romániában ez volt az első ilyen ritka mellékhatás, pedig szerdán az oltások száma elérte a 620 176 a Pfizer/BioNTech vakcinával (ebből 468 150-en az első adagot kapták meg és 152 026-an pedig 2 adagot).

Az oltási kampány december 27-én kezdődött meg Romániában, azóta 2 030 esetben észleltek valamiféle enyhe, gyakori reakciót. 482 esetben az injekció beadásának helyén jelentkezett fájdalom, 1 548 általános tüneteket regisztráltak, mint a láz, a fejfájás, az izomfájdalom, az ízületi fájdalom, gyengeség, csalánkiütés-típusú allergia. (hotnews)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »