Átadták a komáromi kórház felújított sugárterápiás és klinikai onkológiai osztályát, letették az MR részleg alapkövét

Átadták a komáromi kórház felújított sugárterápiás és klinikai onkológiai osztályát,  letették az MR részleg alapkövét

Ünnepélyes szalagátvágással, díszvendégek jelenlétében február 28-án adták át rendeltetésének a komáromi kórház felújított sugárterápiai és klinikai onkológiai osztályát, s letették a hiánypótló mágneses rezonancia-részleg alapkövét. A korszerű eszközökkel és bútorokkal felszerelt osztály egy héten belül megkezdheti a működését.

Mivel Peter Lengvarský egészségügyi miniszter végül mégsem tudott részt venni az avatóünnepségen, mert az ukrajnai háborúval kapcsolatos teendői miatt Kelet-Szlovákiába kellett utaznia, a beszédét és a jókívánságait a távollétében tolmácsolták a házigazdák. Megjegyezve: a 28 ukrán kórházi alkalmazottjuk is nagyon jól végzi a munkáját. Az eseményen többek között az Agel Slovakia Rt., a kórház és Nyitra megye több fontos vezetője-képviselője is részt vett, illetve szólt a jelenlevőkhöz.

Milan Belica megyeelnök és Miroslav Jaška kórházigazgató is kiemelte és megköszönte a Szövetség párt Farkas Iván által vezetett megyei frakciójának a felújítással kapcsolatban végzett lobbizását, mindennemű igyekezetét. Az azért is volt nagyon fontos, mert sajnos, a statisztikai adatok szerint a dél-szlovákiai járások vezetnek a daganatos megbetegedések terén…

Egyebek mellett elhangzott, hogy a Covid-pandémia ellenére is folytatódtak a fejlesztések az AGEL Slovakia Rt. által működtetett komáromi kórházban. Oly´ módon került sor a radioterápiai és klinikai onkológiai osztály, valamint a kemoterápiás állomás felújítására, hogy a munkálatok ellenére zökkenmentesen folyt azon onkológiai betegek ellátása, akiknek a létszáma – az illetékes szakemberek szerint – a járványhelyzet enyhülése után jelentős mértékben megnőhet. A korábban katasztrofális állapotban levő osztály 6 olyan kényelmes ággyal is gazdagodott, amelyet majd a kemoterápiás kezelésre szoruló betegek használhatnak. Továbbá megtörtént a hiánypótló mágneses rezonancia-részleg alapkövének letétele.

Hírdetés

Az osztály termeinek felújítása 2021 júliusában, 6-8 kisebb cég közreműködésével kezdődött, miután az ideiglenes helyszínre költözött át, de a betegellátás nem szünetelt. Ráadásul, a Covid-19 világjárvány többször is lassította a munkálatokat, mivel a kivitelező cégek munkatársai is megfertőződtek. A 260 ezer eurós összköltségű projekt árát saját anyagi forrásokból fedezték, amelett az EPH Alapítvány összesen 15 ezer euró értékben, 5 korszerű ágyat vásárolt az osztálynak.

Az 1. emeleten valamennyi szobát felújították, kicserélték a nyílászárókat és a járólapokat is. A szobákban 24 modern, elektromos vezérlésű ágyat helyeztek el. Az új bútorokon kívül a páciensek komfortérzetét azzal is javították, hogy TV készülék is lesz mindegyikben. A kemoterápiás kezelés elviselését ezentúl 12 kényelmes fotel és ott is folyamatos TV-nézési lehetőség segíti. A korszerűsítés utolsó szakaszában az épület földszintjén 4 új rendelőt is létesítettek, amelyeket ugyancsak új bútorzattal rendeztek be.

,,Tavaly ezen az osztályon csaknem 8600 pácienst vizsgáltunk ki, 625 daganatos beteg lineáris gyorsítóval végzett terápián esett át, további mintegy 400 személynek pedig kemoterápiás kezelésre volt szüksége“ – mondta el az osztály főorvosa, Pavel Demeter.

Az ünnepség keretében az MR részleg alapkövét is letették. A műszert majd a befejezés előtt álló sürgősségi pavilon átadása után legkésőbb három hónapon belül, annak közvetlen közelében indítják be. Ezen újabb bő 1,5 millió eurós beruházás árát is saját anyagi forrásokból fedezték.

,,Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy a daganatos megbetegedésekkel küszködő pácienseink gyógyítása minden esetben, szükség szerint, mielőbb elkezdődjön. Külön köszönet illeti a kórházunk műszaki csapatát, amely tagjai az elmúlt hetekben rengeteget dolgoztak azért, hogy ma át tudjuk adni ezt a megszépült osztályt. A hiánypótló MR készülékünk pedig az egyetlenként áll majd a térség több mint 100 ezer lakosának rendelkezésére, s a befuttatása után azt fokozatosan összekötnénk az onkológiai központtal“ – szögezte le Miroslav Jaška kórházigazgató az osztály közös szemrevételezése előtt. Hozzátette: hamarosan valamennyi egészségbiztosítóval aláírják majd az MR kivizsgálások árának átfizetéséről szóló szerződéseket.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »