Asztanában ülésezett a Türk Államok Szervezete

Asztanában ülésezett a Türk Államok Szervezete

A Magyar Turán Alapítvány már több mint egy évtizede azon dolgozik, hogy a rokon türk népekkel történő összefogást elősegítse. Mára erőssé váltak kormányzati szintű kapcsolatok, és hazánk részese a Türk Államok Szervesztének. Az elmúlt hét utolsó napjaiban Magyarország részvételével tartották meg a Türk Államok Szervezetének 10. csúcstalálkozóját. Az találkozó előtti napokban a magyar küldöttség hivatalos kétoldalú találkozón vett részt a Kazakisztán vezetésével.

Az asztanai tárgyalásokon a magyar delegáció gazdasági, energetikai együttműködésről tárgyalt, az oktatási és kulturális kapcsolatokat fejlesztette. Kaszim-Zsomart Tokajev, a Kazah Köztársaság elnöke a Kazah Állami Barátság Érdemrend első fokozata díjat adományozta Orbán Viktor miniszterelnöknek. A magyar miniszterelnök kijelentette, hogy a magyarok keletről indulva érkeztek meg Európába, és a magyar emberek azt gondolják, hogy az élet nem más, mint egy szövetség az ősök, a most élők és az utódok között. E tekintetben a kazahok benne vannak a mi életünkben, hiszen a közös múltunk részei. A tanácskozás után Orbán Viktor kétoldalú megbeszélést folytatott Recep Tayyip Erdoğannal a Török Köztársaság Elnökével.

A Türk Államok Szervezete 10. csúcstalálkozóján Asztanában 

November 3-án a megkezdődött Türk Államok Szervezetének 10. csúcstalálkozója, melyen Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Magyarország, Törökország, Türkmenisztán és Üzbegisztán vezetői tárgyaltak. A magyar miniszterelnök tolmácsolta a magyar emberek tiszteletét Erdoğan elnök úrnak és Törökországnak a köztársaság alapításának századik évfordulóján. “Mi, magyarok tudjuk, hogy milyen fantasztikus teljesítmény volt ez száz évvel ezelőtt Törökország részéről, amire sajnálatos módon mi, magyarok száz évvel ezelőtt nem voltunk képesek.” (Utalván ezzel az 1920. évi trianoni békediktátum által feldarabolt Magyarországra, illetve az 1920. évi sevresi békediktátumra, mely Törökországot még jobban megcsonkította, mint hazánkat. Ám az új török nemzeti vonal Mustafa Kemal Atatürk vezetéséve ezt nem fogadta el, 3 évig tartó honvédő háborúban kiverték a megszálló antant intervenciós csapatokat, a győzelem után – 100 éve – született meg a Török Köztársaság, melynek sikerült megőriznie a törökök által lakott területeit.)

A magyar miniszterelnök a globális kihívások, és gazdasági összekötetés hangsúlyozása után kijelentette, hogy a türk államok eddig képesek voltak mérsékelni a konfliktusokat, és közbenjártunk sikeresen az eszkalációs kockázatok csökkentése érdekében. Ezt a politikát Magyarország továbbra is szeretné erősíteni a Türk Államok Szervezetében.  Kijelentette: “Megerősítem, hogy Magyarország elkötelezett a türk együttműködés sikere mellett. A jövőben is mindent meg fogunk tenni Magyarország részéről, hogy a Türk Államok Szervezetének kezdeményezései elérjék a kitűzött céljaikat.”

Hírdetés

A több napos tanácskozások közben Petőfi Sándorról elnevezett utcát adtak át Asztanában. Az ünnepélyes táblaavatón Szijjártó Péter magyar külügyminiszter elmondta avató beszédében, hogy a kazak és magyar történelemnek vannak közös korszakai a múltban, és ez a közös örökség megerősíti a kapcsolatunkat, amely erős alapot teremt a kölcsönös tiszteletnek. Háláját fejezte ki, hogy Petőfi Sándorról neveztek el utcát Kazakisztán fővárosában.

A három napon át tartó tanácskozások alkalmával tovább erősödött a rokon türk népek összefogása. Számos jelentős gazdasági, kulturális és politikai szerződés kötöttek meg.

kurultaj.hu / TRT / MTI 


Forrás:kurultaj.hu
Tovább a cikkre »