Aszad Damaszkuszban fogadta az emírségek külügyminiszterét

Bassár el-Aszad szíriai elnök szerdán Damaszkuszban fogadta Abdalláh bin Zajid Ál Nahajan sejket, az Egyesült Arab Emírségek külügyminiszterét a két ország közötti viszony felmelegedésének újabb jeleként.

A WAM emírségekbeli hírügynökség tájékoztatása szerint a megbeszélés mindenekelőtt a szíriai és tágabban a közel-keleti fejleményekre összpontosított. Abdalláh bin Zajid ismét hangsúlyozta, hogy az emírségek a politikai rendezést támogatja a 2011 óta zajló szíriai polgárháborúban.

A SANA szíriai hírügynökség hozzátette, hogy a gazdasági kapcsolatok is terítékre kerültek.

Abdalláh bin Zajid Ál Nahajan legutóbb 2021 novemberében látogatott Damaszkuszba a kétoldalú kapcsolatok rendezését követően, a nemzetközileg részben elszigetelt Szíria elnöke pedig 2022 márciusában járt az Egyesült Arab Emírségekben.

Hírdetés

A szíriai kormányerők szövetségeseik – Oroszország és Irán – támogatásával időközben visszaállították az ellenőrzést az ország területének kétharmada felett. Szíria gazdasága azonban romokban hever, polgárháború előtti 20 milliós lakosságának több mint fele külföldre menekült, illetve az országban maradt ugyan, de kénytelen volt elhagyni otthonát a harcok miatt.

A múlt héten a szíriai és a török védelmi miniszter Moszkvában tárgyalt. Ez volt a legmagasabb szintű találkozó a két szomszédos ország kormányzata között a polgárháború kitörése óta, mert a konfliktusban Ankara mérsékeltnek mondott lázadócsoportokat támogat Szíria északi részén, illetve több hadműveletet is lefolytatott a térségben.

A nyugati országok – élükön az Egyesült Államokkal – egyelőre elutasítják a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételét Damaszkusszal, és kitartanak szíriai rezsimmel szemben elrendelt szankciók mellett.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »