Aratás utáni teendők a földjeinken

Szeretném minden termelő figyelmét felhívni arra, hogy az aratás utáni munkálatok időben való szakszerű elvégzése most az egyik legfontosabb teendő.

Azzal kezdeném, hogy mindenki látja: aratás után a földjeink kizöldültek, a gyomok teljesen ellepték a talaj felületét, ezek közül is az ambrózia a legveszélyesebb. Ne felejtsük el, hogy a parlagfű, mint gyomnövény, nemcsak parazita – mivel nagy mennyiségben elveszi a talajból a tápanyagokat –, de ezenkívül még allergiát is okoz, ami sokakat igencsak kellemetlenül érint. Ezért minden országban, ahol megjelent ez a gyom, mindenkinek kötelező a pusztítása. Sajnos nálunk azok a szervek, amelyek foglalkoztak és ellenőrizték az ambrózia terjedését és kötelezték a gazdákat arra, hogy mindenki a saját mezején, akármilyen módszerrel, pusztítsa el azokat, már rég nem léteznek, és azért nálunk mindenki azt csinál, amit akar.

Milyen módszerekkel is lehetne gazdaságosan felvenni a harcot a parlagfű ellen? Talán az egyik legolcsóbb módszer a tarlóhántás lenne. Valamikor ezt kötelező volt elvégezni, tehát mechanikai módszerrel, nehéz tárcsákkal végeztük el ezeket a munkálatokat. Én úgy gondolom, most is a legcélszerűbb elvégezni a mélyszántást (22-25 cm).

A másik módszer a vegyszeres gyomirtás. Igaz, ezt azoknak javaslom, akiknek nemcsak ambrózia szennyezi a földjeit, hanem többéves gyomok is dominálnak (pl. fullánk, perje, mezei acat stb.). Ilyenkor célszerű a vegyszeres gyomirtás, pl. glifoszát hatóanyagú totál gyomirtókkal (Uragán, Raundap stb.). Csak ezután 2-3 hét múlva szántsuk át a földeket!

Hírdetés

Különösen szeretném felhívni a termelők figyelmét arra, hogy ne várjuk meg, amíg az ambrózia kivirágzik, mert utána már szétszórja a pollenjeit, aminek a koncentrációja a levegőben növekszik és allergiát okoz!

Az említett vegyszeres gyomirtást is minél hamarabb végezzük el! Nagyon célszerű a munkálatokat elvégezni eső után, mivel a gyomok ilyenkor aktívan növekednek és kimondottan fogékonyak a gyomirtó hatására. A későbbi fejlődési szakaszban – például a parlagfű – átvészeli a gyomirtónak a hatását és újraéled. De akinek van rá lehetősége és nem égette el a szalmát a földjein, célszerű lenne letárcsázni, és zöldtrágyának mustárt, repcét, gabonát vagy olajretket vetni. Ezzel a módszerrel megvédjük a földjeinket a gyomok második kikelésétől és ezen kívül nagy biomasszát kapunk, amit ősszel beszántunk, ezzel pótolva a szerves anyagok hiányát. Ez a módszer a legcélszerűbb és jelentősen javítja a talaj minőségét és humusztartalmát is.

Mint látjuk, több lehetőség is van a gyomok elleni védekezésre. A kiskertekben ajánlom a zöldtrágyás vetést mustármaggal, amit meg lehet vásárolni a gazdaboltjainkban.

Várom továbbra is kérdéseiket és szívesen válaszolok Önöknek. Tel.: 0975166318 vagy 0503723469.  

Novák András szaktanácsadó, Terra Dei Alapítvány


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »