Aranyárban is napok alatt elkapkodják az albérleteket

Aranyárban is napok alatt elkapkodják az albérleteket

Másfél hét alatt bérlőre találnak a kiadó lakások Budapesten és a nagyobb vidéki városokban, sőt a panelek még ennél is gyorsabban, átlagosan nyolc nap alatt adhatók ki. Az egyetemkezdés előtti időszakban az árak 25 százalékkal nőttek, a drágulás pedig tavalyhoz képest 61 százalékos.

Az egyetemisták, főiskolások albérletszezonja a hajrájához ért, a felsőoktatási intézmények ugyanis a napokban teszik közzé, kinek jutott kollégiumi hely és kinek nem. Ez újabb élénkülést hoz a lassan két éve pörgő albérletpiacon. Az egyetemi és főiskolai start előtt, az idén augusztusban az év többi hónapjához képest 25 százalékkal nőtt a kereslet a bérelt lakások iránt, szemben a tavaly augusztusban mért, 20 százalékos növekedéssel.

Hírdetés

„Az idén nemcsak a kereslet emelkedett jelentős mértékben, hanem a kiadott lakások száma is: a magánszemélyek január elejétől július végéig 61 százalékkal több ingatlant hasznosítottak ily módon, mint egy évvel korábban” – mondja Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A hirdetési portál legfrissebb adatai szerint a fővárosban és a megyeszékhelyeken a kiadó lakások gyorsan bérlőre találnak: átlagosan 11 nap alatt kiveszik az ingatlanokat. A leggyorsabban a panellakások mennek el, oda átlagosan nyolc nap alatt érkezik bérlő, míg a téglalakásoknál kicsivel több idő kell ehhez. Bérbeadás előtt a leghosszabb ideig – átlagosan 12 napig – a kiadó szobákat hirdetik. Mivel a legjobb lakásokra és szobákra a bérlők nagyon gyorsan, akár néhány óra alatt is lecsapnak, a lakást keresőknek résen kell lenniük.

Az albérletpiac Balogh szerint a tanévkezdés után is élénk marad, főképp Budapesten és a nagyobb városokban. Ez azokra a helyekre különösen igaz, ahol munkaerőhiány is kialakult. „A Központi Statisztikai Hivatal friss adataiból tudjuk azt, hogy 2005 és 2015 között a költözések 14 százaléka azért történt, mert valaki munkahelyet vagy iskolát váltott. Ez az arány több mint a duplája a 2000-es évek elején mértnek” – emeli ki a szakember. Balogh szerint az albérletek iránti élénk keresletet vetíti előre az a KSH-adat is, miszerint 2005 és 2015 között a költözések 28 százalékánál bérbe vett lakásba mentek a lakók, ami a két és félszerese az 1993 és 2003 között mért 11 százalékos aránynak. Mivel a munkalehetőségekben bővelkedő városokban – például Győrben, Kecskeméten, Debrecenben vagy Székesfehérváron – az országos átlaghoz képest drágábban lehet lakást vásárolni, ezért ott sokaknak az albérlet marad az egyetlen megoldás.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »