Arafat elmagyarázza, miért nem volt legitim a kormányválságot kiváltó dokumentum

Arafat elmagyarázza, miért nem volt legitim a kormányválságot kiváltó dokumentum

Pénteken Raed Arafat belügyi államtitkár és a Országos Sürgősségi Igazgatóság (DSU) vezetője a közösségi médián reagált a Andreea Moldovan, a kormányválság kezdetén lemondatott egészségügyi államtitkár egyes állításaira.

Andreea Moldovan – mint írtuk – azt állította, hogy a települések karantén alá vonásának szabályairól egy többnapos szakmai tanácskozás végeredményén döntöttek, amelyen részt vettek a megyei közegészségügyi hatóságok, járványügyi szakértők, sőt részt vett ezeken Adriana Pistol, az Országos Közegészségügyi Hatóság vezetője és Raed Arafat belügyi államtitkár is, és a végső szövegben mindenki egyetértett, mindenki elfogadta azt.

Arafat jelezte, hogy nem kívánja vitatni a karanténozási szabályzat tartalmi vonatkozásait, ellenben szükségesnek látja némely eljárási aspektus tisztázását, mivel azzal kapcsolatban több sajtó képviselője kereste meg.

Elmondta, hogy a technikai-tudományos csoportot az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) hozta létre, még a pandémia előtt néhány évvel, mint egy olyan támogató csoportot, amely összefogja a szakértőket és az érintett szakmai intézményeket. Felhívta viszont a figyelmet arra, hogy ennek a csoportnak létezik működési szabályzata, és a szerint olyan szakmai-tudományos döntéseket hozhat a csoport, amelyeket javasolnia kell a CNSU-nak, amely azt engedélyezteti, illetve módosíthatja, majd gondoskodik a végrehajtásáról.

Hírdetés

Így annak a csoportnak, amelyben Andreea Moldovan is dolgozott – és ahol valóban voltak megbeszélések a karanténozási szabályozásról – egyszerűen nincs legitim joga önállóan döntéseket hozni és azokat automatikusan végrehajtani.

Read Arafat jelezte, hogy ez alól létezik a szabályzat szerint egy kivétel, amikor valóban döntéseket hozhat a csoport és csak tájékoztatnia kell a CNSU-t: akkor, amikor rendkívüli sürgősségi vészhelyzet áll fenn, tehát mikor percek alatt kell meghozni és érvényesíteni egy döntést. Viszont meglátása szerint a karanténra vonatkozó szabályzat nem minősül ilyennek.

Raed Arafat az Országos Közegészségügyi Hatóság kritikai észrevételével. Raed Arafat az Országos Közegészségügyi Hatóság kritikai észrevételével.

Továbbá megjegyezte, hogy az sem teljesen valós, hogy mindenki elfogadta a csoport által kidolgozott szabályzatot, mivel dokumentumokkal alátámasztható, hogy például a Közegészségügyi Hatóság jelezte, hogy tartalmaz olyan kritériumot, amely nem megvalósítható.

Éppen ezért – mivel a szabályzat nem volt minden további nélkül kivitelezhető – nem is döntöttek róla úgy, mint amit el kell küldeni engedélyeztetni a CNSU irányába.

Raed Arafat érvelése szerint, ha el is készül egy végleges határozat a csoport részéről, akkor is a CNSU-nak van hatásköre engedélyeztetni, amelynek a vezetője a kormányfő, és amelynek tagjai a minisztériumi szakbizottságok, meg az érintett intézmények vezetői. Amikor a bizottság elfogadja a határozatot, akkor ők gondoskodnak a végrehajtásról, például arról, hogy mint sürgősségi kormányrendelet, vagy más normatív szabály jelenik meg a Hivatalos Közlönyben.

Meglátása szerint ez azért kulcsfontosságú, mert egy járványhelyzetben való fellépésnek egységesnek kell lennie. S míg a csoport kiváló egészségügyi döntési szabályzatokat tehet le az asztalra, akkor is számításba kell venni más vonatkozásokat is, mivel nem csak egészségügyi válságról van szó. Álláspontja szerint ezt a bizottság (CNSU) az a legitim szervezet, amely biztosítja az egységes döntéshozatalt, amely tekintettel van a helyzet sokoldalúságára. (hírszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »