Árad a Duna – Taraba válságstábot hívott össze a bősi vízműnél

Árad a Duna – Taraba válságstábot hívott össze a bősi vízműnél

Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter válságstábot hívott össze a bősi vízműnél a Duna vízszintjének emelkedése miatt. A válságstáb célja, hogy lépéseket tegyen a lakosság biztonsága érdekében, miután a Duna vízszintje veszélyesen megemelkedett.

  „Szeretném biztosítani a Duna közelében élő lakosokat, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy minimalizáljuk a folyó emelkedő vízszintje miatt a vagyonra vagy az egészségre gyakorolt esetleges hatásokat.”

– mondta Taraba. Hozzátette, hogy Bősön jelenleg mind a nyolc villamosenergia-termelő turbina üzembe helyezésre került. Ez megnöveli a Duna vízhozamának átfolyását, ami által a víztömeg gyorsabban levonul. Dunacsúnban további három áramtermelő turbina üzemel.

Hírdetés

A miniszter szerint ez a lépés egy gazdasági lehetőséget is jelent. „Közép-Európa felett jelenleg felhős idő van, gyenge légmozgással, ami felhajtotta az áram árát. Így Bős működésének köszönhetően csak a következő két napban hárommillió eurós bevételre számítunk az állami költségvetés számára” – mutatott rá Taraba.

A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) szorosan figyelemmel kíséri a Duna vízszintjének alakulását több külföldi vízmércénél, például a németországi Passauban vagy az ausztriai Kienstockban.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet a honlapján közölte, hogy kedd reggel Pozsonyban elérték az elsőfokú árvízi riasztási szintet. A dévényi állomáson 618 centimétert, Pozsonyban pedig 668 cm-t mértek. A dévényujfalui állomáson 483 cm volt a vízszint. A Pozsonyi és a Dunaszerdahelyi járásban elsőfokú hidrológiai figyelmeztetés van érvényben.

Teraz.sk nyomán


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »