Áprilisban tárgyalja a Nemzetközi Bíróság a Németország elleni beadványt Izrael támogatásának ügyében

Áprilisban tárgyalja a Nemzetközi Bíróság a Németország elleni beadványt Izrael támogatásának ügyében

A Nemzetközi Bíróság április 8-án és 9-én tart meghallgatást a Nicaragua és Németország közötti, az Izraelnek nyújtott katonai segélyek és az ENSZ palesztin menekültügyi ügynökségének (UNWRA) finanszírozásának megszüntetése miatt folyó perben – közölte pénteken a hágai székhelyű testület.

Nicaragua március 1-jén nyújtott be keresetet a Nemzetközi Bíróságon Németország ellen, mert kifogásolta, hogy Berlin pénzügyi és katonai segélyt nyújt Izraelnek, miközben forrásokat von meg a palesztinokat támogató ügynökségtől.

Wolfgang Büchner német kormányszóvivő azt nyilatkozta: Berlin szerint az ügy megalapozatlan. Az UNRWA legnagyobb támogatói, köztük az Egyesült Államok és Németország is, azt követően függesztették fel a szervezet finanszírozását, hogy az izraeli hatóságok azt állították, az ügynökség több munkatársa részt vehetett a Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i, Izrael elleni terrortámadásában.

Hírdetés

Az EU január végén felfüggesztette az UNRWA támogatását, és független vizsgálatot kért az állításokkal kapcsolatban. Miután az ügynökség kötelezettséget vállalt arra, hogy elvégzi az ellenőrzést és felülvizsgálja a személyzet terrorista tevékenységekben való részvételének megakadályozására szolgáló biztosítékokat, az Európai Bizottság március elején úgy döntött, hogy 50 millió eurót felszabadít a palesztinok számára előirányzott idei 82 millió eurós támogatásból.

Az Nemzetközi Bíróság sürgősségi intézkedésekkel kapcsolatos meghallgatásai eredményezhetnek ideiglenes végzéseket, amelyek biztosítják, hogy a vita ne súlyosbodjon. A végső döntés meghozatalához több év is szükséges lehet.

 

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »