Április melegrekordok után zivatarokkal és viharos erejű széllel fog berobbanni a hidegfront

Április melegrekordok után zivatarokkal és viharos erejű széllel fog berobbanni a hidegfront

Hétfőn érkezik a lehűlés, és a közelgő hidegfront már érezteti hatását a lengyel-szlovák határon is. Zsolna és Eperjes megyében már zivatarok alakultak ki, a java azonban csak ezután jön. Várhatóan hétfő délután az ország nagy részén átrobog az markáns hidegfront, a zivatarokat, viharos erejű szelet és 8-10, akár 15 fokos lehűlést eredményez majd.

A meteorológiai fordulat azonban már elkezdődött. Németország felől Lengyelország déli részébe már megérkeztek az intenzív zivatarok, felhőszakadással, 2 centiméteres jéggel és 70-80 km/órás széllökésekkel.

Szlovákia legészakibb részében már hétfőre virradóra is lehet számítani viharokra, ám a valódi viharzóna csak hétfőn ér el minket, Csehország és Ausztria felől.

Hírdetés

Hétfő délután azonban az ország nagy részében csapadékra kell majd számítani, és az előrejelzések szerint a zivatarokból a déli járásoknak is kijut, elsősorban a Közép-Szlovákiában, de valószínűleg a Csallóköz sem ússza meg viharok nélkül.

Kedden már hűvös időre kell számítaniunk. A legmagasabb nappali hőmérséklet a déli járásokban is csak 8-14 fok körül alakulnak majd – keleten lesz melegebb, nyugaton kifejezetten hűvös lesz 8-9 fokos nappali csúcsokkal.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »