Antony Blinken: a Közel-Kelet országai gyakoroljanak nyomást a Hamászra a tűszszüneti javaslat elfogadásáért

Antony Blinken: a Közel-Kelet országai gyakoroljanak nyomást a Hamászra a tűszszüneti javaslat elfogadásáért Mészáros Richárd2024. 06. 10., h – 20:20

Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn azt kérte a közel-keleti arab országoktól, hogy gyakoroljanak nyomást a Gázai övezetet kormányzó Hamász palesztin szélsőséges szervezetre annak érdekében, hogy fogadja el a május végén az amerikai elnök által ismertetett tűszszüneti javaslatot.

Blinken most kezdett újabb látogatást a Közel-Keleten, tárgyalásainak középpontjában a Joe Biden elnök által május 31-én ismertetett tűzszüneti terv életbe léptetése, a még palesztin fogságban lévő izraeli túszok elengedése és a térség biztonságának javítása áll.

Útjának első állomásán, Kairóban az amerikai miniszter Egyiptom elnökével, Abdel-Fattáh esz-Szíszivel találkozott, aki az egyik fő közvetítő a Hamásszal folytatott tűzszüneti tárgyalásokon.

Blinken hangoztatta, hogy a Hamász az egyetlen fél, amely eddig még nem egyezett bele a tűzszüneti javaslatba.

Hírdetés

„Az az üzenetem a térség kormányaihoz és népeihez, hogy ha tűzszünetet akarnak, gyakoroljanak nyomást a Hamászra, hogy igent mondjon” – jelentette ki sajtónyilatkozatában, mielőtt Kairóból továbbindult Izraelbe.

Szíszi a sajtó előtt fontosnak nevezte, hogy feloldják a gázaiaknak szánt humanitárius segélyt gátoló akadályokat.

A kairói tárgyalásokon szó volt a május 7. óta zárva tartó, az egyiptomi és gázai határon található rafahi átkelő újbóli megnyitásáról, amelyen a nemzetközi segélyek érkeznek.

A Gázai övezetben zajló izraeli-palesztin fegyveres konfliktus néhány napja lépett a kilencedik hónapjába, azóta ez Antony Blinken nyolcadik látogatása a térségben.

Izrael után az amerikai miniszter Jordániába és a másik fontos közvetítő országba, Katarba utazik.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »