„…amit tanítasz, azt kövesd is” – Diakónusszentelést ünnepeltek Máriaradnán

„…amit tanítasz, azt kövesd is” – Diakónusszentelést ünnepeltek Máriaradnán

Szeptember 3-án a máriaradnai bazilikában Pál József Csaba temesvári megyéspüspök szerpappá szentelte Cocriș Rudolf Constantin teológiai hallgatót.

A liturgián koncelebráltak az egyházmegye lelkipásztorai, valamint Kovács József, a Szeged-Csanádi Egyházmegye általános helynöke, a Szent Gellért Szeminárium rektora és Veréb László spirituális.

A diakónusszentelés szertartása a jelölt bemutatásával kezdődött, majd a megyéspüspök a szerpapok feladatairól és szolgálatáról szólt az egybegyűltekhez: zsolozsmázás az Egyházért és az egész világért, nőtlenség, Isten és a nép szolgálata, hithirdetés és karitatív szolgálat. Ezt követően a jelölt nyilvánosan kifejezte szándékát, hogy a diakonátust az Egyház szolgálatára és az egyházi előírások szerint kész vállalni, Isten iránti szeretetből és a nép javára.

„Isten tegye teljessé a jót, amit megkezdett benned” – hangzott a főpásztor imája, miután a jelölt eléje térdelve tiszteletet és engedelmességet fogadott az egyházmegye mindenkori püspökének. A Mindenszentek litániáját, amely alatt a jelölt a teljes önátadás jeleként arccal a földre borult, Bajkai-Fábián Róbert székesegyházi orgonista és az Exultate kórus tagjai énekelték. Ezt követően a főpásztor kézrátétele és imája által szerpappá szentelte Cocriș Rudolf Constantint, aki Szilvágyi Zsolt pasztorális helynök, temesvár-józsefvárosi plébános segítségével magára öltötte a szerpapok jellegzetes stóláját és a dalmatikát. Végezetül a már felszentelt diakónus átvette a megyéspüspöktől az evangéliumoskönyvet, annak jeleként, hogy a szerpap egyik kiemelkedő feladata Isten igéjének hirdetése. „Amit olvasol, azt hidd, amit hiszel, azt tanítsd, amit tanítasz, azt kövesd is” – hangzott a főpásztori intelem.

Hírdetés

Szentbeszédében Pál József Csaba megyéspüspök emlékeztetett: a diakónus feladatai közé tartozik, hogy kiszolgáltassa a keresztséget, őrizze és kiossza az Oltáriszentséget, eskessen, olvassa a Szentírást a híveknek, vezesse a hívek imádságát és temessen.

Ez a fiunk a Szentlélek kegyelmétől megerősítve segíteni fogja a püspököt és a papokat Isten Igéje, az oltár és a felebarát szolgálatában. Mindeközben Isten segítségével úgy kell viselkednie, hogy meglássák benne Jézus valódi tanítványát, aki nem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy Ő szolgáljon. Neked, szeretett testvérünk, az Úr példát adott, és te is úgy cselekedj, hogy teljes szívvel teljesítsd Isten akaratát – hangsúlyozta a főpásztor.

A szentmise végén Pál József Csaba hálát adott Istennek Cocriș Rudolf Constantin hivatásáért és szolgálatáért, megköszönve mindazok támogatását, akik a papság felé vezető útján mellette állnak.

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »