Álomból valóság

Álomból valóság

Mindenszentek napjára egy nyolcméteres keresztet állított a Hereditas polgári társulás Óvárban. A feszület felállítását az egyik helyi lakos, a 83 éves Szabó Lajos kezdeményezte azzal a céllal, hogy a hívek a járványidőszakban ott imádkozhassanak. Eredetileg szeptember 14-én, a Szent Kereszt felmagasztalásának napján lett volna az avatás, ám a kezdeményezőt épp aznap temették, így a keresztfa már az ő emlékét is őrzi.

Az ötletgazda lánya, Vízi Mária, a Hereditas polgári társulás elnöke idézi fel a kezdeteket. 2012-ben a szomszéd faluban, Kiszöllőben avattak keresztet a helyiek, ami édesapjának nagyon megtetszett. 2015-ben megalapították a Hereditas polgári társulást, és pályázni kezdtek.

– Amikor édesapám megbetegedett, az egyik Besztercebánya megyei képviselő, aki civilben orvos, járt átkötözni a sebeit, és ő javasolta, hogy pályázzunk a megyén. Így sikerült 500 eurót nyerni a feszületre, amihez édesapám és a falu lakosai is hozzájárultak, továbbá a Bethlen Gábor Alapkezelőn keresztül kaptunk 850 euró támogatást az átadóünnepség megvalósítására. Fiatal, öreg összefogott és megtörtént a csoda – meséli Mariska néni, hozzátéve, amikor édesapjának megmutatta a keresztről készült első felvételeket, azt felelte: „az álmom beteljesült, meg is halhatok”. Akkor még nem sejtették, hogy így is lesz.

A feszülettel szeretnénk felhívni a figyelmet a lassan elnéptelenedő falura, az összetartozás erejére, és idecsalogatni az embereket egy rövid imára.

Szeretnénk, ha ez a hely a jövőben nemcsak a zarándokoknak, de a turistáknak is helyet adna. A közeljövőben egy pihenőpark kiépítését is tervezzük” – mondta Vízi Mária.

Vízi József, a falu polgármestere hálás szívvel köszönte, hogy ilyen sokan összefogtak azért, hogy a tervből tettek legyenek. A római katolikus plébánia hosszú távú bérletbe adta a területet, amin a kereszt áll. A község saját alkalmazottjaival és gépeivel segítette az alapozást, betonozást, illetve a kereszt felállítását.

Hírdetés

Egy kereszt felállítása mindig üzenetet hordoz a kívülállóknak és itt lakóknak egyaránt. Az összetartozás keresztjének üzenete, hogy voltunk, vagyunk, leszünk, és maradunk keresztények”

– mondta Vízi József.

Az utolsó bástya

Óvárt a magyarság utolsó bástyájaként is emlegetik a térségben. Az Ipoly partjától ugyan csak pár kilométerre fekszik, de már szlovák községek határolják. Orosz Örs, az Összefogás egyik alapítója éppen ezért tartja fontosnak, hogy tiszteletét tegye az ilyen eseményeken.

A Nagykürtösi járásban Óvár egyike lesz az utolsóknak, ahol a magyarság megőrzi a számarányát.

Az Ipoly mente egy belső periféria az országban, mostohán kezeli mindenki. Ezért tartom fontosnak, hogy ezzel a közösséggel is tartsuk a kapcsolatot. Olyan időszakot  élünk, amikor két új Ipoly-híd fog megépülni a térségben, Helembán és Ipolyhídvégen, úgyhogy nagy reményeket fűzök ezekhez az infrastrukturális fejlesztésekhez, és szurkolok az óvári magyarságnak” – nyilatkozta a gombaszögi tábor főszervezője.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/45. számában.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »