Államfőválasztás: Minden egy helyen, amit a szavazásról tudni kell

Államfőválasztás: Minden egy helyen, amit a szavazásról tudni kell

Március 23-án megkezdődött a hatodik közvetlen államfőválasztás az ország történetében, kilenc jelöltre lehet szavazni reggel 7 és este 22 óra között. A választással kapcsolatban a 02/4859 2317-es és a 02/4859 2312-es telefonszámon lehet tájékoztatást kérni. Az alábbiakban mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a szavazás menetéről.

A szavazóhelyiségek reggel 7 órakor nyitottak ki. Arról, hogy településünkön hol rendezték be a szavazóhelyiséget, a helyi községi hivatal időben tájékoztatta a lakosságot. A szavazóhelyiségbe érvényes személyi igazolvánnyal érkezzünk, ha nem az állandó lakhelyünkön választunk, akkor fel kell mutatni a korábban kikért választói igazolványt is. Érvényes személyi igazolvány hiányában nem lesz lehetőségünk részt venni a mai választáson.

Államfőválasztás: Szavazás előtt ellenőrizzük a személyi igazolványunk érvényességét

A szavazó a választási bizottságtól átveszi a szavazólapokat, ezt az aláírásával igazolja. A szavazólapot a szavazófülkében kell kitölteni, csak egy jelöltre lehet szavazni, egy sorszámot bekarikázni, ellenkező esetben a szavazat érvénytelen. A szavazólapot borítékba kell tenni és az urnába dobni.

Mozgóurnát kérhetnek azok, akik egészségi állapotuk miatt nem tudnak elmenni a szavazóhelyiségbe. Főleg mozgásképtelen személyek, illetve az idősek, fekvőbetegek számára van fenntartva a szavazásnak ez a módja.

Államfőválasztás: Indokolt esetben mozgóurnát kérhet a választó

A szabályok lehetővé teszik, hogy az egészségkárosult személyek segítséget kapjanak a szavazólap kitöltésében. Erről tájékoztatni kell a választási bizottságot is.

Államfőválasztás: Az egészségkárosult személyeknek lehet segíteni a szavazólap kitöltésében

A szavazást követően a felesleges szavazólapokat az erre a célra szánt, lepecsételt dobozba kell dobni, ide kerülnek azok a szavazólapok is, amelyeket a kitöltésnél esetleg elrontott a választó. Aki szavazólapot visz ki a választási helyiségből, az szabálysértést követ el, és 33 eurós bírságot kaphat.

Államfőválasztás: 33 eurós bírságot kap, aki kiviszi a szavazólapot

A nap folyamán a szokásosnál több rendőr lesz szolgálatban országszerte a közrend biztosítása érdekében.

Hírdetés

Államfőválasztás: Fokozott rendőri jelenlétre kell számítani a választások napján

A Statisztikai Hivatal adatai szerint megközelítőleg 4,33 millió választópolgár adhatja le a szavazatát az összesen 5938 szavazóhelyiségben.

Államfőválasztás: 4,33 millióan szavazhatnak az államfőválasztáson

Államfőválasztás: Azok is voksolhatnak, akiknek külföldön van az állandó lakhelyük

A szavazóhelyiségek bezárása után megkezdődik a szavazatszámlálás. A Statisztikai Hivatal az előzetes, nem hivatalos választási eredményeket a www.volbysr.sk oldalon közli. A hivatalos végeredmény azután kerül fel az oldalra, hogy azt március 24-én, vasárnap az Állami Választási Bizottság véglegesíti és hivatalosan jóváhagyja.

Az államfőválasztás első fordulója után rögtön folytatódik a kampány

Mit tegyünk, ha elrontottuk a szavazólap kitöltését?

Ne essünk pánikba, ha véletlenül mást karikáztunk, mint akit valójában akartunk! Kérjünk új szavazólapot. A további részletekért lásd alábbi cikkünket:

Államfőválasztás: Néhány fontos tudnivaló a szavazásról

Szlovák állampolgár vagyok, de nincs szlovákiai állandó lakhelyem. Én is szavazhatok?

Az államfőválasztáson csak Szlovákia területén lehet szavazni, külföldről, postai úton nem. A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint viszont azok a külföldön élő állampolgárok is szavazhatnak idehaza, akinek nincs állandó lakhelyük Szlovákiában.

Államfőválasztás: Azok is voksolhatnak, akiknek külföldön van az állandó lakhelyük

Kövesse velünk a mai nap eseményeit élőben a Körképen!

Elkezdődött a 2024-es elnökválasztások első fordulója. Kilenc jelölt van versenyben

Körkép.sk, teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »