Államfőválasztás jön – Orbán Viktor szól a parlamenti ülésszak kezdetén

Államfőválasztás jön – Orbán Viktor szól a parlamenti ülésszak kezdetén

A miniszterelnök napirend előtti szónoklatával indul a tavaszi parlamenti félév. Az első ülésen választanak új köztársasági elnököt és hagyhatják jóvá a honatyák Svédország NATO-csatlakozásának magyar támogatását. Tartson velünk, az eseményeket folyamatosan közvetítjük.

Schmitt Pál 2012-es államfői lemondása után ismét az országgyűlési ciklus felezőjén távozik hivatalából a regnáló köztársasági elnök: Novák Katalin lemondását a bicskei gyermekotthon pedofilbűnsegéd igazgatóhelyettesének államfői kegyelmi ügye idézte elő, az ügy rajta kívül Varga Judit igazságügyi miniszter távozásához vezetett még, illetve lemondott még zsinati elnöki pozíciójáról Balog Zoltán református püspök is.

Az ügy közjogi részét lezárandó hétfőn a kormánypárti képviselők szavaznak Novák Katalin lemondásáról, illetve várhatóan megválasztják Sulyok Tamást, a kormánypártok államfőjelöltjét.

Az ülés – és a parlament tavaszi „félévének” – kezdetén Orbán Viktor miniszterelnök kért szót.

Hírdetés

„Sűrű nap áll előttünk” – kezdte mondandóját a köztársaság, előre jelezve munkájuk tárgyaként a fentieket.

Szerinte helyes volt az államfő lemondása, nem szabadott volna igent mondania Novák Katalinnak a kegyelmi kérvényre. „Az elkövetőt meg kell büntetni, a büntetést pedig le kell tölteni” – szögezte le, hozzátéve, a jogszabályoknak is garantálniuk kell, hogy ilyen ügy ne fordulhasson többet elő. Az ügyben

a bíróságokat arra kérte, hogy a hasonló ügyben arra tekintettel hozzanak döntést, hogy a szabály szigorodni fog.

Szerinte egy erős országban úgy kell az átmenetet biztosítani, hogy a legkisebb zavar se legyen, ezért köszönte a Fidesz és a KDNP frakciójának, hogy erre tekintettel hoztak döntéseket, és lehetővé vált Sulyok Tamás gyors megválasztása.

Cikkünk frissül.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »