Áll a Fudan kampuszának előkészítése

Áll a Fudan kampuszának előkészítése

Leállt a Fudan Egyetem budapesti kampuszának előkészítése – írja a Hvg.hu. Bár kormányhatározat és törvény is született a feladatok kapcsán, sem az állami projektcég, sem a leendő egyetem vagyonkezelő alapítványa nem alakult meg.

A nyári szünet utolsó, június 15-én tartott parlamenti ülésén szavazták meg, hogy létrehozzák a projektet előkészítő törvénycsomagot, azóta viszont nem történt előrelépés a kiszemelt helyszínen. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által létrehozandó projektcég a cégbírósági adatok szerint egyelőre nem jött létre, és mostanáig a kormány sem hozta létre a vagyonkezelő alapítványt sem – teszi hozzá a lap. A Hvg.hu ezzel kapcsolatban kereste az MNV-t és a kormányt is, de választ még nem kaptak.

Akad azonban egy magyar kisvállalkozás 3 milliós jegyzett tőkével (Fudan Magyarország Kft.), aminek szerepéről eddig nem sok mindent lehet tudni. Csak annyi biztos, hogy a magyar kormány és a kínai Fudan Egyetem között kötött stratégiai megállapodás nevesíti. Az ITM kérdésre válaszolva elmondta,

Hírdetés

a társaság a kampuszfejlesztés támogatójaként a jövőben képzési akkreditációs folyamatokban, magyar egyetemekkel, kutatóintézetetekkel közös együttműködések előmozdításában nyújthat segítséget a Fudan Hungary Egyetemnek.

Karácsony Gergely júliusban közérdekű adatigénylés keretében kérte ki azokat a kormányzati anyagokat, amelyek alapján a Diákváros helyére a kínai Fudan egyetem budapesti kampuszát akarja felépíteni a kormány. Ezeket meg is kapta, csakhogy azok totálisan olvashatatlanok voltak, mivel az oldalakon szereplő sorok nagy részét kisatírozták.

Az ügyben ezt követően népszavazási kezdeményezést is benyújtott Karácsony, majd online aláírásba kezdett.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »