Alexandru Rafila: az oltási arány valójában magasabb Romániában, mint amit a hivatalos statisztikák mutatnak

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter úgy véli, hogy a hivatalos statisztikák nem tükrözik a román lakosság oltási arányának valóságát. A Digi24-nek adott interjújában arról értekezett, hogy az eddig beoltott 8 millió romániai, a lakosság mintegy 50 százalékát jelentheti, mert emberek milliói dolgoznak külföldön, és így a népesség kisebb, mint amit a nyilvántartások jeleznek (19,3 millió).

A hivatalos adatok szerint Románia lakosságának kb. 40 százalékát oltották be COVID ellen, sokkal alacsonyabb arányban, mint más európai államok lakosságát. Románia az Európai Unió utolsó előtti helyén áll oltások terén, tekintve, hogy Európában az átlagos oltási arány körülbelül 78 százalék.

Hírdetés

Az egészségügyi miniszter azonban bizakodó az oltási kedv terén, a Digi24 kérdésére, miszerint javulhat-e az oltási arány, Rafila azt mondta, ezen akár egy hagyományosan gyártott oltáshoz közelebb álló vakcina is változtatni tud.

Szerinte a parlamentben ismételten elutasított munkahelyi COVID-zöldigazolvány nélkül, Romániának még mindig kevés fegyvere van az 5. hullám ellen, ismerte el az egészségügyi miniszter. És felhívta a figyelmet arra, hogy a kórházakban továbbra is magas a tűzveszély, részben az elavult infrastruktúra, részben az emberi hibák miatt. Tekintettel arra, hogy Románia a világjárvány 5. hullámának küszöbén áll, úgy vélte nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy a kórházak ismét túlterheltek.

Addig viszont, amíg a politikum sajtóforrások szerint továbbra is fél bevezetni a kötelező zöldigazolványt, az egészségügyi miniszter az egyéni felelősséget emelte ki, mint a nagyobb baj fő megelőzési módszerét. Ez alatt pedig a maszkviselést és a teljes körű oltást értette, illetve szilveszterkor a gyakori szellőztetést más egyebek mellett. (digi24)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »