Alekszandr Lukasenka nácizmussal vádolja Németországot

Alekszandr Lukasenka nácizmussal vádolja Németországot

Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök nácizmussal vádolta meg Németországot kedden a Szovjetunió ellen indított német invázió (Barbarossa hadművelet, 1941) 80. évfordulója alkalmából a breszti erődben tartott ünnepségen.

Hozzátette azt is, hogy Fehéroroszország nem védi meg Európát az illegális migránsok, kábítószer-kereskedők vagy csempészek ellen. Lukasenka így reagált arra, hogy hétfőn az Európai Unió országai új szankciókat vezettek be Fehéroroszország ellen – jelentette az AFP és az Interfax.

“Nem számítottunk rá, hogy Németország részese lesz ennek a kollektív összeesküvésnek.”

– mondta a fehérorosz elnök, majd kifejtette:

Hírdetés

“Meg akarja ölni a gazdaságunkat, és azt várja tőlünk, hogy dollár százmilliókat költsünk – ahogy eddig tettük – geopolitikai érdekeinek védelmére?”

Az uniós külügyminiszterek hétfőn hagyták jóvá Luxemburgban a Fehéroroszország elleni újabb szankciókat, amelyek az ország gazdaságának egész szektorait érintik. A szankcionált személyek listáját nyolc szervezetre és 78 emberre terjesztik ki, köztük Lukasenka két fiára, valamint több miniszterre, ügyészre, bíróra és egyetemi rektorra.

Fehéroroszország és az Európai Unió azt követően mérgesedett el, hogy 2021 május végén a Ryanair Athénból Vilniuszba tartó járatát valószínűleg Lukasenka parancsára vadászgéppel kényszerítették landolásra Minszkben, hogy elhurcolják a gép fedélzetén tartózkodó Roman Protaszevics (Raman Prataszevics) fehérorosz ellenzékit.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »