Alakítják Sepsiszentgyörgy „belső udvarát”

Alakítják Sepsiszentgyörgy „belső udvarát”

Elviekben jövő év tavaszára elkészül Sepsiszentgyörgyön a város „belső udvara” – nyilatkozta lapunknak Tóth-Birtan Csaba alpolgármester. A kis terek, sétányok hálózatát jelentő beruházás elkészülése után a Szent György térről indulva gyalogosan vagy biciklivel, autóút keresztezése nélkül lehet majd elérni az Erzsébet park felső határáig. A föld alatti munkákkal végzett a kivitelező, nekiláttak a majdani sétányok, kis terek kialakításához is. 

Lapunk megkeresésére az alpolgármester elmondta: a kivitelező túl van a föld alatti vízelvezető hálózat kialakításán, a közvilágítás vezetékei is már a földbe kerültek, illetve más régi vezetékeket is kicseréltek. Emellett a polgármesteri hivatal, valamint a Tamási Áron Színház udvarának összekötését szolgáló gangot is kialakították (az önkormányzat épületének hátsó traktusában), következik ennek a burkolása. Jelenleg a munkások a sétányok és terek létrehozását készítik elő, ásnak, majd jön az alapozás és a térkövezés. A szerződés szerint a munkálatokat jövő év márciusáig le kell zárnia az építőnek, de az alpolgármester szerint a tél miatt valószínűleg leállnak egy időre, és halasztást fognak kérni a befejezésre. 

A város szíve elnevezésű beruházás leszerződött értéke meghaladja az 5,4 millió lejt.

Hírdetés

A városmag kialakításának munkálatai tavaly október végén kezdődtek. Antal Árpád polgármester novemberben jelentette be, hogy egy Bákó megyei vállalkozás nyerte meg a közbeszerzést, mely neki is látott a munkának, akkor annyi volt az eredmény, hogy már át lehetett látni az önkormányzat udvaráról a Tamási Áron Színház udvarára. A polgármester azt is elmondta, hogy mivel a volt Hungária Szálló Román Posta által használt épülete még mindig nem került az önkormányzat tulajdonába, így annak udvara nem lehet része a beruházásnak – az eredeti elképzelésben ez is szerepelt. A területet ennek ellenére több irányból meg lehet majd közelíteni: a vadászati múzeumnak otthont adó Bene-ház mellett elhaladó, illetve a Sugás vendéglő melletti kis utcákon, valamint a Ferdinánd Panzió melletti gangon keresztül, de a színház irányából is megnyitják mindkét bejáratot. El lehet majd sétálni a Tamási Áron Színház, a Ferdinánd Panzió, a Sugáskert, a Vadászmúzeum mellett, felfedezni az új pihenőhelyek rejtett zegzugait, belakni, élettel tölteni meg az új tereket.

Antal Árpád úgy vélte, ebben a beruházásban az a legérdekesebb talán, hogy a végén olyasmit adna a lakóknak, amely a legtöbbjük számára ismeretlen a város kapcsán. A kis terekkel egy teljesen új részt fedezhetnek fel, mivel az emberek nem igazán járnak ezeken a helyeken, nem tudják, mi van ott. Tizenévvel ezelőtt még tyúkólak is álltak egyes területeken, azóta sokat változott ez a rész. Újságírói kérdésre a városvezető elmondta: ami a kis tereket vagy a sétányokat szegélyező épületeket illeti, az élet majd kialakítja, hogy milyen funkciót kapnak. Más városokban is előfordult, hogy tűzfalak között alakítottak ki kisebb tereket, sétányokat, majd az ott élők ezeket szépen belakták. Az önkormányzat megteremtette a feltételeket, az emberek pedig kitalálták, mily módon tudják hasznosítani – fogalmazott.

Mint ismert, a városmag átalakítása hosszú ideje szerepel az önkormányzat tervei között, az eredeti – azóta több rendben átalakított – elképzelés szerint a Szent György-szobor mögött álló tömbházak alatti gangig terjedt volna, de a belső udvar ott magánterület, ahová az önkormányzat nem építkezhet, az egykori Hungária Szálló és a hozzá tartozó terület pedig a román állam tulajdonában van, így az is kimaradt a mostani tervekből. Utóbbi esetében a városvezetés már évek óta próbálkozik, hogy önkormányzati tulajdonba vegye az egykori szállodaépületet.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »