Aláíráshullám „söpört végig” Írországon – Pesty László a nemzeti régiós polgári kezdeményezés legújabb sikeréről

Aláíráshullám „söpört végig” Írországon – Pesty László a nemzeti régiós polgári kezdeményezés legújabb sikeréről

Tíz országban már összegyűjt a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezéséhez szükséges aláírásszám. A jelenleg Dublinban tartózkodó Pesty László rendező, újságíró, az aláírásgyűjtési kampány és az Írdalá.hu vezetője telefonon értékelte a Krónikának a legújabb, írországi sikert, amilyenre elmondása szerint még nem volt példa.

Írországban is sikerült összegyűjteni a Székely Nemzeti Tanács által a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés sikeréhez szükséges aláírásszámot. A hír azért is szenzációs, mert múlt hétfőn még mindössze 20 százalékon állt a mutató, most pedig már meghaladta a 140 százalékot.

Egy soha nem tapasztalt jelenséggel állunk szemben, az egyéves praxisunkban nem tapasztaltunk ilyet.

Az elindítója a magyar nagykövetség Dublinban, ők már szeptemberben a székely aláírásgyűjtés ügye mellé álltak, és 40 e-mailt küldtek szét a legkülönbözőbb címekre, politikusnak, civil és kulturális szervezeteknek, influencereknek. Ezek közül egy, a Conradh na Gaeilge társadalmi és kulturális szervezet nagyon fogékonynak bizonyult a dologra” – idézte fel Pesty László.

A Conradh na Gaeilge társadalmi és kulturális szervezet egy 1893-ban, azaz közel 130 éve alapított egyesület, mely az ír kultúra és nyelv megtartásáért küzd, tagjai az ír nyelvet népszerűsítik Írországban és világszerte. A szervezet tagjai mondhatni szinte fanatikusan szeretnék megtartani az ősi gael nyelvüket, így nagyon elkötelezetten álltak az SZNT kezdeményezéséhez is.

Hírdetés

„Pénteken indult meg a folyamat. Egy 36 ezres Facebook-csoportból indult a dolog – amely nem nagy, hiszen általában több százezres Facebook- és Instagram-csoportokkal szoktunk dolgozni. Kicsi, de nagyon elkötelezett social media csoportról van szó. Másfél nap alatt, pénteken és szombaton megvolt a 8250-es limit” – ismertette a kampányfőnök.

Pesty László elmesélte, eddig soha nem tapasztaltak ilyet, hogy egy nagykövetség indítja útjára a folyamatot, és utána egyetlen csoport, egyetlen platform által érnek el ilyen sikert. Általában több platformon dolgoznak: Facebookon, Istragramon, Pinteresten, Twitteren, Redditen, Youtube-on párhuzamosan. „Beszéltem a két vezetőjükkel, a szervezet főtitkárával és a kreatív igazgatóval, és hát fanatikusak. Jó értelemben vett fanatikus emberekről beszélünk” – jelentette ki az Írdalá.hu vezetője.

Pesty László a következő napokban végiglátogatja Írországban azokat, akik szerepet játszottak az eredmény elérésében, és mindenkinek köszönetet mond, illetve próbálja tovább növelni a jelenleg 147 százalékon álló számot. A tervek szerint írországi útja után hazatér Budapestre, majd Erdélybe látogat, ahol helyi és magyarországi kollégákkal közösen konzultálva eldöntik, hogy mi legyen a következő lépés. Az otthoniaknak meg azt üzenném, hogy van még több mint két hónapunk május 7-ig, és nem ártana a Kárpát-medencei szavazatszámot sem növelni. Akik olvassák ezt a cikket, látogassanak el az Írdalá.hu oldalra, olvassák el a szöveget, amit ott találnak, és ha szimpatikusnak találják, nyomják meg a nagy sárga gombot, és írják alá” – hívta fel a figyelmet Pesty László.

Mint ismeretes, a Székely Nemzeti Tanács által indított, a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért indított polgári kezdeményezés azt a célt szolgálja, hogy uniós szintű jogszabály szülessen azon régiók kiemelt támogatásáról, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. A polgári kezdeményezést a 27 uniós tagország közül legalább hétből származó, legkevesebb 1 millió uniós polgárnak kell aláírásával támogatnia. A hét tagállam mindegyikében össze kell gyűjteni az adott országra vonatkozó minimálisan szükséges számú aláírást.

A székely petícióhoz már tavaly májusban összegyűlt az egymillió aláírás, és eddig tíz országban – Horvátországban, Írországban, Lettországban, Litvániában, Magyarországon, Romániában, Spanyolországban, Svédországban, Szlovákiában és Szlovéniában – sikerült teljesíteni a célt. De mivel a határidőt május 7-éig meghosszabbították, a kezdeményezők további országokban folytatják a kampányt.

Krónika

The post Aláíráshullám „söpört végig” Írországon – Pesty László a nemzeti régiós polgári kezdeményezés legújabb sikeréről appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »