Aktuális járványhelyzet – Már nincsenek fekete járások, de megint felfelé araszol a reprodukciós ráta

Aktuális járványhelyzet – Már nincsenek fekete járások, de megint felfelé araszol a reprodukciós ráta

Az új covid-automata térképen már nincsenek fekete járások, jelentette be Eduard Heger (OĽANO) kormányfő, aki a közelmúltig az egészségügyi tárcát is vezette Marek Krajčí lemondatását követően. Köszönetet mondott a lakosságnak a húsvéti ünnepek idején tanúsított fegyelmezettségükért, és jelezte, hogy a számok összességénben javuló tendenciát mutatnak. Ennek ellenére, a reprodukciós ráta (azt mutatja meg, egy fertőzött hány embernek adja tovább a betegséget – ha kisebb, mint egy, a járvány visszaszorulóban van) az ünnepek előtt még 0,8 körül volt, most 0,9 körül jár, tehát ismét felfelé araszol.

Heger hangsúlyozta, hogy még koránt sem vagyunk túl a nehezén, a kórházakban pedig még mindig 2000 ember harcol a kórral. Azt is elmondta, hogy ha a tavasz miatt lazítunk a járványintézkedéseket betartásán, akkor hetek múlva ismét nehéz következményekkel kell majd szembenéznünk.

Igor Matovič (OĽANO) exkormányfő, jelenlegi pénzügyminiszter arról beszélt, hogy bár senkitől sem szabadna elvenni a javuló tendenciából fakadó örömét, de ha túl korán kezdenénk az intézkedések enyhítésébe, ismét hetek alatt rosszra fordulnának a dolgok.

Hírdetés

A COVID-automata szerint a jövőp héttől a következő enyhítésekre kerülhet sor:

15 négyzetméter/vevő

Cikkünk frissül…


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »