AKO-felmérés: Egyre erősödik a Hlas, küszöb alatt Kotlebáék és az MKP is

AKO-felmérés: Egyre erősödik a Hlas, küszöb alatt Kotlebáék és az MKP is

A Smerből kiváló korábbi kormányfő új pártját a megkérdezettek 25 százaléka karikázta volna, ami jelenleg 47 parlamenti széket jelentene a baloldali pártnak. Pellegrini december óta 2,2 százalékot tudott erősödni.

A második helyen a liberális SaS végezne. Sulíkékra a megkérdezettek 15,1 százaléka adná voksát az AKO szerint. Harmadikként az OĽaNO jutna be a parlamentbe 13,8 százalékkal. Matovičéknak ez 26 széket jelentene a törvényhozásban.

Az összes többi párt csak 10 százalék alatti támogatottságot élvez. Negyedikként jutna be a Robert Fico vezette Smer-SD 8,5 százalékkal, de bejutna az előző választásokon kívül rekedő PS is. A progresszívokat jelenleg 7,2 százalékra méri az AKO.

A most már Veronika Remišová irányításával működő Za ľudí 5,4 százalékkal jutna be, míg a korábban jóval erősebb Sme rodina csak 5,1 százaléknyi bizalmat kapna a választóktól.

Most is a parlamenten kívül rekedne a KDH 4,9 százalékkal, és meglepetésre bőven a küszöb alatt maradna a Kotleba vezette ĽSNS is. Míg októberben 8,5 százaléka volt a szélsőségeseknek, addig decemberben 5,7, most februárban pedig már csak 3,8 százaléknyian választanák.

Némi erősödést mutat az SNS. Dankoékat februárban már 2,3 százaléknyian választanák (decemberben 1,6 százalékon álltak).

Hírdetés

Decemberi visszaesése után sikerült némileg erősödnie az MKP-nak is, mely az AKO szerint jelenleg 2 százalékon áll. Nos, ez még mindig messze van az 5 százalékos bejutási küszöbtől.

!function(e,i,n,s){var t=”InfogramEmbeds”,d=e.getElementsByTagName(„script”)[0];if(window[t]&&window[t].initialized)window[t].process&&window[t].process();else if(!e.getElementById(n)){var o=e.createElement(„script”);o.async=1,o.id=n,o.src=”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”,d.parentNode.insertBefore(o,d)}}(document,0,”infogram-async”);

A jelenleg kormányzó koalícióban felcserélődnének az erőviszonyok, ugyanakkor csak 73 székük lenne, ami nem lenne elég a parlamenti többséghez. Csak akkor maradhatnának kormányon, ha bevennék a koalícióba a PS-t is.

A Hlas és a Smer koalíciója sem lenne elég a kormányzáshoz, csupán 63 képviselőjük lenne.

Az AKO február 8. és 11. között készített reprezentatív felmérésében 1000 főt kérdeztek meg.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »