Akkora az aszály Európában, hogy sorra bukkannak elő az elfeledett emlékek (fotók)

Akkora az aszály Európában, hogy sorra bukkannak elő az elfeledett emlékek (fotók)

Elöntött falu, ókori híd romjai és egy 450 kilogrammos bomba is a felszínre bukkant az elmúlt hetekben az Európát sújtó aszály és szárazság miatt.

Az elmúlt hetek időjárása ízelítőt adott abból, mit hoz magával a klímaváltozás, a súlyos aszály miatt tavak és folyók száradtak ki. Amellett, hogy ez igazi katasztrófa, az egyre alacsonyabb vízszint miatt néhány olyan dolog is a felszínre bukkant, amit általában nem lehet látni.

Nem kell messzire menni ahhoz, hogy a saját szemünkkel is megbizonyosodjunk erről: a napokban a II. világháborúban elsüllyedt, vélhetően orosz hajó roncsa vált láthatóvá a sekély Dunában Vámosszabadinál.

Az aszály miatt ismét előbukkant a második világháború idején elsüllyedt hadihajó roncsa Medvénél

Csehországban és Németországban több helyen úgynevezett éhségkövek bukkantak elő, amelyeket normál esetben víz borít. Elődeink ezekre üzeneteket véstek, amelyekkel arra figyelmeztetnek: ha látjuk a szöveget, kezdjünk el aggódni, mert az aszály miatt éhezés várható. Volt feljegyzés, amelyet az 1900-as években tettek, de olyan is, amely a XIV. században íródott.

Recent droughts in Europe once again made visible the "Hunger Stones" in some Czech and German rivers. These stones were used to mark desperately low river levels that would forecast famines. This one, in Elbe river, is from 1616 and says: "If you see me, cry"#archaeohistories pic.twitter.com/rkPDVw7uPx — ArchaeoHistories (@histories_arch) August 14, 2022

Nem jobb a helyzet az olaszországi Pónál sem. Az ország északi részén található folyó vízállása olyan alacsony, hogy felszínre került egy, a II. világháborúban elsüllyedt hajó, sőt egy 450 kilogrammos bomba is.

Hírdetés

Hasonló a helyzet az olasz fővárosnál a Tiberis folyóval is. Ott egy Nero császár korából, vagyis az I. századból származó híd maradványai tűntek elő.

Remains of the ancient Pons Neronianus or Bridge of Nero become visible as water levels drop in Rome’s river Tiber. https://t.co/s0bqJziErF — Wanted in Rome (@wantedinrome) June 20, 2022

Spanyolországban „a spanyol Stonehenge” jelent meg a Valdecanas víztározóban. A hivatalosan Guadalperal Dolmennek nevezett építmény a feltételezések szerint i.e. 5000-ben készülhetett. 1926-ban fedezték fel, de egy vidékfejlesztési projekt során 1963-ban elöntötték a területet – írja a BBC. Azóta csak négyszer lehetett látni.

'SPANISH STONEHENGE': The emergence of a prehistoric stone circle in a reservoir after its waterline receded is an unexpected side-effect of Spain's worst drought in decades, delighting archaeologists. https://t.co/WvcXS7TkiY pic.twitter.com/9OgLOHP8ct — ABC News (@ABC) August 19, 2022

Portugáliában egy 1992-ben elöntött falu, Aceredo került újra felszínre a szárazság miatt. Azt egy víztározó létesítése miatt öntötték el.

La sequía está dejando escenas insólitas Ahora, en Aceredo, la falta de agua en el embalse de Lindoso ha dejado al descubierto una aldea ourensana que quedó anegada en 1992 Vía @antena3galicia https://t.co/KVLlJszklU — Antena 3 Noticias (@A3Noticias) August 21, 2022

HVG


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »