Aki szívvel-lélekkel küzd és él-hal a hokiért

Aki szívvel-lélekkel küzd és él-hal a hokiért

Az idei szezonban visszatért a szlovák jégkorong-bajnokságba a rutinos magyar válogatott hálóőr, Vay Ádám, aki ezúttal a Poprád kapujában remekel. A 29 esztendős kapus stabil alapembernek számít a poprádi együttesnél, amely az előkelő második helyet foglalja el a szlovák Tipos Extraligában. A maximalista magyar hálóőrrel a Szlovákiába való visszatérésről, a Poprád remekléséről, a szlovák bajnokságról és persze a magyar nemzeti csapatba való visszatéréséről is beszélgettünk.

Korábban Besztercebányán és Kassán is védtél, múlt nyáron visszatértél Szlovákiába, a Poprád együtteséhez. Milyen érzés volt?

Jó, hogy újra itt lehetek a szlovák bajnokságban. Most még jobb érzés, hogy itt Poprádon játszhatok, mert ismertem korábbról a csapatot és tudtam, hogy egy nagyon jó csapatról van szó, szerettem volna a küzdelmek részese lenni, és most ez meg is valósult.

A legutóbbi két szezont az olasz Fassa együttesénél töltötted. Hogyan jött képbe a Poprád?

Szezon közben kerestek meg, de az akkori klubcsapatom nem engedett el. A szezon végén azonban ez megváltozott és sikerült a klubváltás.

 

 

A poprádi „kaland” jó döntésnek bizonyult, hiszen a bajnokság második helyén álltok, és mintegy 30 meccsen védtél a bajnokságban. Milyenek az eddigi benyomásaid?

Nagyon kiegyenlített a bajnokság. Egy-két meccsen múlnak a helyezések, így bátran tudom azt mondani, nagyon észnél kell lennünk, hogy megtartsuk ezt a helyezést, esetleg feljebb lépjünk.

Mint említettem, korábban már szerepeltél a szlovák bajnokságban, de több külföldi ligában is megméretted magad. Milyen bajnokságként írnád le a szlovák pontvadászatot?

Nagyon nehéz összehasonlítani a bajnokságokat, mert mindenhol más a taktika, mások a játékosok. Az eddigi tapasztalataim alapján egy nagyon erős bajnokságról beszélhetünk. A szlovák Tipos Extraliga színvonalasabb bajnokság, mint az Alpesi Liga, ahol eddig játszottam, vagy például a magyar bajnokság. Nagyon sok ECHL (professzionális jégkorong-bajnokság az Egyesült Államokban és Kanadában – a szerk. megj.) játékos játszik Szlovákiában. Összességében azt tudom mondani, hogy a szlovák bajnokság az erősek közé tartozik.

Lassan a végéhez közeledik az alapszakasz, a playoffban pedig bármi megtörténhet. A csapat egyben van, legalábbis úgy tűnik, mit gondolsz, mennyi esélyetek lehet a végső győzelemre?

Ne szaladjunk ennyire előre, korábban már többször elmondtam, olyan ember vagyok, aki napról napra dolgozik és teljesíti a maximumot. Amikor pedig vége van a szezonnak, visszanézem, hogy ez mire volt elég. Nem is szeretnék tehát jóslásokba bocsátkozni, mert nagyon nehéz lesz. Nagyon ott kell lennünk fejben, mentálisan és fizikálisan, hogy minden összejöjjön.

Hírdetés

Téged mennyire lepett meg a pozsonyi Slovan gyenge szereplése?

Meglepett természetesen, mert a Slovan mindig ott volt az első háromban, és nem tudom, mi lehet a „gyengélkedésük” oka. Minden bizonnyal ez változni fog, mert egyik csapat sem örül annak, ha a gyengébbek közé tartozik.

A bajnokság nagy részében te kaptad meg a lehetőséget a két riválisoddal szemben, ami a védési hatékonyságodon is megmutatkozik. Hogyan látod eddigi teljesítményedet?

A szezon eleje kicsit döcögős volt, de szerencsére össze tudtuk kapni magunkat. A védekező zónában is nagyon sokat tudnak segíteni nekem a csapattársak, így „megkönnyítik” a dolgomat. Ezáltal sokkal kiegyensúlyozottabb védési hatékonyságot tudok produkálni.

 

 

A rutinos Todd Bjorkstrand érkezésével a csapat sokat fejlődött. Az ő rutinja mennyire segített abban, hogy eljusson a csapat oda, ahol most áll, és milyen a közös munka az amerikai szakemberrel?

Azt gondolom, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy most ilyen előkelő helyen állunk a tabellán. Nyilván a játékosokat sem szabad kifelejteni, mert ők dolgoznak a pályán, és mindent megtesznek az edzői utasítások betartásáért.

A szlovák bajnokságban jelenleg nem sok magyar válogatott játékos szerepel, és a kommunikáció nyelve többnyire az angol. Magyar játékosként mennyire volt nehéz beilleszkedned a csapatba?

Így van, a kommunikáció nyelve többnyire az angol. Én fiatalon, a pályafutásom kezdetén, Léván játszottam, majd Nagyszombatban és a pozsonyi HOBA együttesében, tehát nem volt ismeretlen a szlovák közeg. Szóval, elég hamar sikerült beilleszkednem.

Négy év után sikerült visszatérned a magyar nemzeti csapatba. Milyen érzés volt újra magadra öltened a válogatott címeres szerelését?

Ez mindig jó érzés egy olyan játékosnak, aki szívvel, lélekkel küzd és a hokiért él. Felemelő érzés.

Fontos a jó fizikai állapot, a megfelelő kondi. Sportolsz esetleg mást is? Mivel tartod fenn a jó állóképességedet?

Szezon közben csak a konditerembe és a jégpályára járok. Nyáron gyakorolom az ökölvívást, meg kondizok is.

Mik a tervek a jövőre nézve? Maradnál Poprádon, vagy megfelelő ajánlat esetén ismét légiósnak állnál?

Egyelőre nem gondolkodom arról, hogy a következő szezont hol folytatnám. Most itt Poprádon nagyon jól érzem magam, és remélem, maradok is.

 

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »