„Aki életben maradt, azt is lelőtték”

„Aki életben maradt, azt is lelőtték”

Egy osztrák házaspárt is elraboltak Burkina Fasóban az Al-Kaida fegyveresei az éjszakai terrortámadás során. Az iszlamista fegyveresek először egy luxusszállodát és egy éttermet, majd délelőtt egy újabb hotelt ostromoltak meg. A támadásokban 27-en haltak meg, közülük többen külföldiek. Magyar áldozatokról nem tudni.

Még reggel is lövöldözés volt Burkina Faso fővárosában a biztonsági erők és az al-Kaida fegyveresei között. A merénylők az egyik luxusszállodában elkezdődött éjszakai túszdráma után egy újabb hotelt támadtak meg. Közben tüzet nyitottak egy étterem vendégeire is. „Azonnal lőni kezdtek, mindenki a földre vetette magát. Aki felemelte a fejét, azt rögtön lelőtték, ezért halottnak kellett tettetnünk magunkat, de odajöttek, és megérintették a lábunkat, hogy megnézzék, élünk-e. Aki még életben volt, azt is lelőtték” – mondta egy túlélő. Az áldozatok nagy része külföldi állampolgár.

Hírdetés

A támadók közül is többen meghaltak, két nő is volt közöttük. Azt a volt francia gyarmat belügyminisztere sem tudta megmondani,hogy pontosan hány terrorista hajtotta végre az akciót. „Nem tudom. Vannak, akik négyről, vannak, akik tízről, sőt tizenháromról is beszélnek, ezt nem tudjuk a jelen pillanatban. Annyit tudunk, hogy hármat ártalmatlanítottunk, és hogy átvizsgáltuk az összes környező épületet, így senki sem csúszhatott ki a kezeink közül” – fogalmazott Simon Compaore Burkina Fasó-i belügyminiszter.

Az utóbbi egy hétben világszerte megszaporodtak a merényletek, amelyeket a szélsőségesek három kontinensen hajtottak végre: Európában, Ázsiában és most Afrikában. Brit elemzők szerint a Burkina Fasó-i akció azt  jelzi, hogy a dzsihadisták tovább terjeszkednek Afrikában. A sorozatos támadásokból pedig arra következtetnek, hogy  rivalizálás kezdődött az al-Kaida és az Iszlám állam között, ami most elérte a szubszaharai térséget is. „A Száhil övben vagyunk. A beszédeimben már említettem, hogy nem vagyunk mentesek a terroristáktól. Ezért fontos, hogy a szomszédos államok megosszák az információkat, és katonai téren is együttműködjenek, hogy keményen harcoljunk mindez ellen” – nyilatkozta Roch Marc Christian Kabore, Burkina Faso államfője.

Burkina Faso többségében muzulmán állam, amelyet  az utóbbi években megkíméltek a szomszédos Maliban és Nigerben merényleteket elkövető különböző dzsihadista csoportok. Az első terrorista támadás tavaly áprilisban volt az egykori francia gyarmaton, akkor egy romániai állampolgárt raboltak el az afrikai országban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »