Aki egészséges, keze van, lába van, az dolgozzon – üzente Erik Tomáš szociálisügyi miniszter

Aki egészséges, keze van, lába van, az dolgozzon – üzente Erik Tomáš szociálisügyi miniszter

Mindenki, aki visszautasítja az ésszerű állásajánlatot, elveszti, vagy csökkentik számára az anyagi szükséghelyzetben járó juttatást. Ezt javasolja Erik Tomáš munkaügyi, szociális és családügyi miniszter.Keddi  sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy bár Szlovákiában történelmileg a legalacsonyabb a munkanélküliség, még mindig 165 000 munkanélküli van az országban, hozzávetőleg 83 000 betöltetlen pozíció mellett.

„A munkanélküliek között vannak olyanok, akik kerülik a munkát, lusták, akik kihasználják, visszaélnek a rendszerrel”

– jelentette ki a miniszter, aki szerint végre rendet kellene teremteni ezen a területen, vagy legalábbis meg kell próbálni.

„Szeretnénk minél több embert foglalkoztatni, és nyíltan bevallom, hogy minél több romát akarunk munkába állítani” – tette hozzá Tomáš. A munkaügyi minisztérium őszig törvényjavaslatot készít elő, majd ezt követően politikai és társadalmi vitát hirdet a javaslatról.

A miniszter szerint minden alkalmazott hasznot jelent az államnak.

Hírdetés

„Azt akarjuk, hogy az emberek ne csak aktivizálják magukat, hanem reálisan munkába is álljanak”

– hangsúlyozta Tomáš, aki szerint ha a munkanélküli egy megfelelő állásajánlatot visszautasít, attól 12 hónapra megvonják vagy csökkentik az anyagi szükséghelyzetben járó juttatást. Amennyiben az állásajánlat nem megfelelő, a szociális juttatást nem lehet megkurtítani.

A miniszter vázolta a közhasznú munkák rendjének várható változásait is. A lakos jelenleg csak a települése területén köteles elvégezni a köznasznú munkát, az új jogszabály szerint azonban távolabbi területen is köteles lenne elvégezni a feladatot. Az aktivációs pótlék összegének kategorizálása is várható. A legalacsonyabb összeget azok kapják, akik csak kis önkormányzati munkát vállalnak. A legmagasabbat azok, akik átképzik magukat, vagy erre hajlandóságot mutatnak. A legmagasabbat pedig azoknak ítélik majd meg, akik rendesen el is tudnak helyezkedni.

Tomáš hangsúlyozta, hogy ezeknek a változásoknak az előfeltétele, hogy elegendő, megfelelő álláslehetőség legyen a piacon, és ezek Szlovákia minden régiójára vonatkozzanak. Ezért tárgyalásokat kezdett a Kormányhivatallal, valamint az egyes minisztériumokkal.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »