Čaputová tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság Btk-val kapcsolatos döntését

Čaputová tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság Btk-val kapcsolatos döntését Mészáros Richárd2024. 07. 04., cs – 14:39

Zuzana Čaputová volt államfő tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság Büntető törvénykönyvvel kapcsolatos döntését, mely szerint a módosítások döntő többsége nem alkotmánysértő. A közösségi hálón rámutatott, hogy alkotmányos jogkörével élt, amikor ellenőrzést kért az Alkotmánybíróságtól.

Hírdetés

„A beadvány megalapozottságát alátámasztja, hogy az Alkotmánybíróság alkotmánysértőnek mondta ki a módosítások egy részét” – hangsúlyozta.

Az arra vonatkozó felszólításra, hogy kérjen bocsánatot, leszögezte, ebben az esetben sem intézett személyes támadást senki ellen, csupán alkotmányos elnöki jogköreit gyakorolta. „A tárgyilagos bírálat az egészséges demokratikus berendezkedés része, és annak is kell maradnia” – tette hozzá.

Az Alkotmánybíróság szerdán úgy határozott, hogy a Btk-módosítás nagy része nem sérti az alkotmányt, egyes részei viszont igen. Ez nem vonatkozik magára a jogalkotási folyamatra, a Különleges Ügyészség megszüntetése, a büntetési tételek módosítására, és gazdasági bűncselekményeknél az okozott kár nagyságának besorolására.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »