Akciótervet dolgozott ki a WHO a járványos agyhártyagyulladás visszaszorítására

Akciótervet dolgozott ki a WHO a járványos agyhártyagyulladás visszaszorítására

Akciótervet dolgozott ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a járványos agyhártyagyulladás (meningitisz) nagymértékű visszaszorítására 2030-ig.

A betegségben évente több ezer ember hal meg,

sokan a fertőzést túlélve maradandó egészségkárosodással élnek együtt. Az akcióterv évente több mint 200 ezer emberéletet menthet meg.

A halálesetek számát 2030-ig 70 százalékkal kell csökkenteni és az esetek számát pedig felére kell redukálni a WHO szerint.

Hírdetés

A meningitisz az agyat körülvevő hártya gyulladása, amelyet vírusok vagy baktériumok váltanak ki. Influenzaszerű tüneteket okoz, az érintettek – többnyire gyerekek és fiatalok – érzékennyé válhatnak a fényre és a zajokra, beszéd- és járási zavarok léphetnek fel, vagy epilepsziás rohamok jelentkezhetnek.

A bakteriális agyhártyagyulladás elsősorban az úgynevezett meningitiszövezetben, a Szaharától délre lévő 26 afrikai országban okoz nagyobb járványokat. Tízből egy fertőzött belehal a betegségbe, évente összesen 250 ezer ember. Tízből két túlélő súlyos egészégügyi problémákkal éli az életét.

Léteznek a meningitisz ellen oltások, alkalmazásuk azonban nem fed le minden érintett országot, területet.

A WHO ezen kíván változtatni: támogatja többek között újabb oltások kifejlesztését, segítené az országokat, hogy többet oltsanak, jobban és széleskörűbben tájékoztassanak a betegség veszélyeiről, tüneteiről, a megelőzési intézkedésekről, és a lehető leggyorsabban szakszerű orvosi kezelésben részesítsék az érintetteket.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »