AK: Akár előrehozott választás jöhet Németországban

A 2005-ös, a 2009-es és a 2013-as vereséget sem dolgozta fel még a szociáldemokrata párt – jelentette ki Martin Schulz, a mostani német parlamenti választáson vesztes SPD elnöke. Ezzel kapcsolatban Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója úgy fogalmazott: a vesztes kancellár-jelölt kifakadása arról is szól, hogy Schulz az előző pártvezetést is megpróbálja besarazni, de emellett arról is, hogy a szociáldemokratáknak újra meg kell találniuk az identitásukat, azt, amit a nagykoalíció évei alatt elveszítettek. Kijelentette: ha nem sikerül a Jamaica-koalíciót összehozni, akár még előrehozott választás is lehet.

Szánthó Miklós szerint a nagykoalíció évei alatt a kereszténydemokraták „elszociáldemokratásodtak”, sok olyan baloldali témát tettek magukévá, mint a melegházasság, menekültek kérdése, atomenergia-ellenesség, ez pedig azt jelentette, hogy a baloldali szavazókat is a kereszténydemokraták elhódították, mintegy leradírozva az SPD-t a pályáról.

Szerinte karakán baloldali politizálást kell folytatnia ezután az SPD-nek.

Balra húzó CDU

Hírdetés

Egy kérdésre válaszolva Szánthó Miklós kijelentette: helyes az a feltételezés, hogy az uniópártok baloldali politikája miatt erősödött meg az AfD, ugyanis szerinte már ettől a választástól fogva már nem érvényes Franz Josef Strauss néhai bajor miniszterelnök mondása, miszerint a CDU/CSU-tól jobbra már csak a fal (a berlini fal – a szerk.) van, ugyanis a magukat szabaddemokratának nevező FDP-nek is jobboldalid programja van, mint a CDU-nak.

Két utat lát jelenleg a kereszténypártok számára az Alapjogokért Központ munkatársa: vagy visszatérnek egy kohl-i útra, vagy pedig benyomulnak a középre, Angela Merkelt ismerve inkább ezt látja valószínűnek.

Azt jelenleg nem tudja megmondani a szakértő, hogy mikor alakul új kormánya Németországnak, de az számára nem tűnik elképzelhetetlennek, hogy a kereszténypártok a lehetséges koalíciós partnerek programpontjainak markáns eltérése okán kisebbségi kormányzásba fognak belemenni, vagy pedig ami a lehető legváratlanabb lenne, egy előrehozott választásba.

Arra a kérdésre, hogy a Macron francia elnök által bejelentett Európa-terv sorsa hogy alakulhat a német kormányátalakítás következtében, a politológus arról beszélt: szerinte akárki is lesz a kancellár Berlinben, az mindig a berlini érdekeket fogja tükrözni.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »