Ahmedék javára döntött Strassburg: hatmilliós kártérítést kellene fizetnünk nekik, amiért nem engedtük őket a 15 éves magyar lányok közelébe

Ahmedék javára döntött Strassburg: hatmilliós kártérítést kellene fizetnünk nekik, amiért nem engedtük őket a 15 éves magyar lányok közelébe

Jogszerűtlenül tartotta fogva Magyarország a tranzitzónában a menedékkérőket, majd dobta őket vissza Szerbiába, erről döntött az Emberi Jogok Európai Bírósága. A még nem jogerős ítélet alapjaiban érintheti a kormány már törvényben elfogadott új menekültügyi eljárását – reménykedik a HVG.

Döntött a strassburgi emberi jogi bíróság, ítéletet hirdetett az Ilias és Ahmed kontra Magyarország perben. A két bangladesi állampolgárt 23 napig tartották tranzitzónában a magyar határon, majd visszatoloncolták Szerbiába. A bíróság március 14-én kimondta, hogy az eljárás megsértette a Európai Emberi Jogok Egyezménye 5. cikkelyének első és negyedik paragrafusát, amely a szabadsághoz és a biztonsághoz való jogról rendelkezik. A röszkei elszállásolás ugyanis fogva tartásnak minősül, és Magyarország anélkül "fosztotta meg őket a szabadságuktól", hogy arról formális döntést hozott volna, illetve biztosította volna a jogorvoslat elégséges lehetőségét.

Hírdetés

Megsértette Magyarország a Egyezmény 3-as és 13-as cikkelyét is, mert "embertelen körülményeket biztosított" a tranzitzónákban, és nem tette lehetővé, hogy ezt szóvá tegyék a sértettek. A Szerbiába toloncolásuk pedig "szintén embertelenség volt", mert "a kitoloncoltak nem kaptak garanciákat arra, hogy ott emberséges bánásmódban fognak részesülni".

A bíróság azt is megállapította, hogy Magyarország "képtelen volt megfelelni annak az elvnek, hogy minden esetet egyedileg bíráljon el", "sematikusan értelmezte a biztonságos harmadik országok listáját", "eltekintett a menedékkérelmeket megalapozni szolgáló országriportoktól és egyéb, a menedékkérők által csatolt bizonyítékoktól", és "azt az igazságtalan terhet rótta rájuk, hogy bizonyítsák, tényleg veszélyben vannak egy sorozatos visszaküldési lánc révén" (tehát azzal, hogy mi visszaküldjük őket Szerbiába, Szerbia pedig Görögországba) – a görögöknél pedig "embertelen és lealacsonyító körülmények közé kerülnének".

Az EJEB elsőfokú ítélete szerint hazánknak ezért fejenként 18 705 euró (mintegy 5,8 millió forint) kártérítést és perköltséget kell fizetnie a panaszosoknak.

A kormány nemrég fogadta el a menekültügyi törvény módosítását, amely szerint a menedékkérőket a magyar-szerb határon zárt táborokban tartanánk, amíg el nem bíráljuk a kérelmeiket.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »