Aggodalmak az olimpikonok telefonjára telepített alkalmazás miatt

Aggodalmak az olimpikonok telefonjára telepített alkalmazás miatt

A japán olimpiai csapat tagjainak készülékeit biztonsági szakemberek nézik majd át hazatérésüket követően.

Mindenkinek telepíteni kellett az olimpián versenyzők közül telefonjára a My2022 applikációt: ennek célja a beutazók egészségügyi állapotának monitorozása. Az alkalmazással kapcsolatban azonban komoly kiberbiztonsági aggályok merültek fel, miután egy kanadai jelentés szerint egyszerű, de pusztító hiba van benne – írja az Inside the Games portál.

Több nemzeti olimpiai bizottság, köztük az Egyesült Államok, Németország és Nagy-Britannia is azt tanácsolta a sportolóknak és a kísérő személyzetnek, hogy ne vigyék magukkal a személyes használatú mobiltelefonjaikat és laptopjaikat, és a jelentések szerint mintegy ezer résztvevő fogja eldobni a készülékét a játékok után.

Eldobható telefont javasolnak

A japán kormány elsőként javasolta sportolóinak, hogy még a Kínába való utazás előtt szerezzenek be egy olyan készüléket, amelyen csak a My2022-t telepítik. A Kyodo News beszámolója szerint a szakértők törlik majd az ellenőrzés során gyanúsnak bizonyuló alkalmazásokat. A hírek szerint a március 4-én kezdődő téli paralimpián részt vevő japán sportolók is kapnak majd olyan mobiltelefont, amelyet a sajátjuk helyett használhatnak.

A múlt hónapban a Citizen Lab, a kanadai Torontói Egyetem Munk School of Global Affairs intézményében működő interdiszciplináris laboratórium kutatást végzett, amely szerint

a My2022 alkalmazás hibája miatt a felhasználók érzékeny adatai veszélyeztetetté válhatnak.

Hírdetés

A jelentés szerint az app használata lehetővé teszi, hogy az adatokat egy passzív lehallgató fél leolvassa, illetve meghamisíthatók a szerver válaszai is, így a hacker utasításokat adhat a felhasználónak.

A játékok résztvevőit arra kérték, hogy az olimpián bevezetett, a koronavírus terjedésének megakadályozására hozott intézkedések részeként 14 nappal a kínai fővárosba repülés előtt kezdjék el használni az alkalmazást. Miután letöltötték azt, a felhasználóknak egészségügyi és utazási információkat kell megadniuk,

beleértve teszteredményeket és oltási igazolást.

A résztvevők fájlokat is továbbíthatnak, tájékozódhatnak a legfrissebb pekingi hírekről és időjárásról, valamint video- és audiochat-eszközöket is igénybe vehetnek a My2022 segítségével.

A NOB védi az appot

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábban hangsúlyozta, hogy az alkalmazásban nincsenek kritikus sebezhetőségek, és azt állította, hogy független, harmadik fél által végzett értékelések bizonyítják ezt.

Az Athleten Deutschland, a német sportolók érdekeit képviselő szervezet azonban felelőtlennek minősítette a szervezetet, amiért a résztvevőknek egy olyan alkalmazást kell használniuk, amely sebezhetőségekkel rendelkezik.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »