„Adóminimalizálás”: költségvetési csalás gyanújával nyomoznak a Liszt Ferenc Repülőtérhez köthető cégek ügyében

„Adóminimalizálás”: költségvetési csalás gyanújával nyomoznak a Liszt Ferenc Repülőtérhez köthető cégek ügyében

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Liszt Ferenc Repülőtérhez köthető cégek ügyében – tudta meg a PestiSrácok.hu. Információink szerint egyelőre hetvenmilliós adócsalást gyanítanak, de ennek összege még emelkedhet. A nyomozást titkos információgyűjtés is megelőzte, majd miután megállapították, hogy a gyanú fennáll, elrendelték a nyomozást, amelynek már több gyanúsítottja is van.

Hírdetés

A történet és a titkos információgyűjtés előzménye, hogy egy beesett füles alapján kiderült: egy vagyonvédelemmel foglalkozó cég illegális foglalkoztatásban vesz részt, helyileg többek között a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is.

„Ezt a tevékenységet munkaerő kölcsönző cégek beiktatásával, havonta történő váltásával teszi” olvasható a titkosítás alól már feloldott bűnügyi összefoglaló jelentésben.

Később képbe került egy olyan vállalkozás is, amely a Liszt Ferenc Nemzetközi Reptéren végez légi szállítást kisegítő tevékenységet a reptéren jelenlévő, különböző légitársaságok részére. Az e-számla rendszer adatai alapján ugyanakkor megállapították, hogy a reptéren végzett munkák elvégzéséről a képbe került vállalkozás számlákat fogadott be az alatta elhelyezkedő vagyonvédelmi cégtől, továbbá a munkavállalók is utóbbi kft-hez voltak bejelentve.

A nyomozás adatai szerint utóbbi kft. úgymond adóminimalizáló tevékenységet folytatott a vizsgált időszakban, a pénzügyi nyomozók megállapították, hogy több gazdasági társaság közbeiktatásával az említett vagyonvédelemmel foglalkozó cég célja az volt, hogy a belföldi értékesítései után keletkező adófizetési kötelezettségét a fent említett, közbeiktatott társaságok által kiállított valótlan tartalmú számlák segítségével jogosulatlanul csökkenteni tudja, így az ÁFA fizetési kötelezettségét elkerülje, illetve azt minimálisra csökkentse.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »