Adnak még egy esélyt a tanárok a kormánynak. Aztán sztrájkba lépnek

Adnak még egy esélyt a tanárok a kormánynak. Aztán sztrájkba lépnek

Ha a kormánypártok nem tartják be a választási ígéreteiket, a pedagógusok sztrájkba lépnek. A végső szót azt szakszervezet kormányfővel való tárgyalása után mondják ki, annak időpontja azonban még nem ismeretes.

Az oktatási tárca bejelentése alapján a javuló járványhelyzet miatt a diákok január 10-én visszatértek az iskolapadokba, a tanítók is munkába álltak, de a szakszervezetek továbbra is sztrájkkészültségben maradnak. A pedagógusszakszervezet már tavaly ősszel jelezte, ha nem teljesülnek a pedagógusbérek 10%-os vagy annál nagyobb emelésére és a pályakezdő pedagógusok magasabb fizetésére vonatkozó választás előtti ígéretek, akkor sztrájkba lépnek.

A költségvetés nem számol a pedagógusokkal

„Találkozót kértünk Eduard Heger miniszterelnöktől, Branislav Gröhling oktatási minisztertől, Igor Matovič pénzügyminisztertől és Milan Krajniak munkaügyi minisztertől az iskolák finanszírozásának megoldása ügyében” – jelentette ki Pavel Ondek, az Oktatási és Tudományos Dolgozók Szakszervezetének elnöke a pravda.sk portálnak. Véleménye szerint a találkozót az oktatási miniszternek kellene koordinálnia.

Az oktatási minisztérium megerősítette, hogy Gröhling miniszter kapott meghívást egy ilyen találkozóra, de annak időpontját egyelőre még nem tűzték ki.

A Szlovák Pedagóguskamara képviselői szerint egy pedagógus kezdő fizetése bruttó 915 euró. Kiemelték, hogy a nem pedagógus dolgozók bérét is emelni kellene, amely a táblázat szerint esetenként még a minimálbért sem éri el, illetve a működési normatívát is, ami 2021-ben 65 euró volt tanulónként. Az emelkedő energiaárak ugyanis gondokat okozhatnak az iskolákban. „Január 10-étől beindult a jelenléti oktatás, de a sztrájkkészültség maradt, előkészítettük a módszertant és a lépéseket is. Arra számítunk, hogy a tárgyalások megvalósulnak, és ezek eredménye szerint cselekszünk majd” – fűzte hozzá Ondek.

A sztrájk az utolsó lehetőségünk, ha nem teljesülnek a követelményeink”

– mondta. Az oktatási miniszter azt mondja, ő támogatja a pedagógusok követeléseit, de a pénzügyminisztériumtól nem kapott pénzt a béremelésre. Az idei állami költségvetés csak egyszeri, 350 eurós prémiumot irányoz elő valamennyi állami és közalkalmazott számára, és csak júliustól számol a pedagógusbérek 3 százalékos valorizációjával. Gröhling kijelentette azt is, igyekezni fog elérni, hogy idén magasabb béremelést kapjanak a pedagógusok.

Úgy gondolom, hogy az egészségügyi dolgozók után ők a következők a sorban, akik a leginkább megérezték a járványidőszak következményeit”

Hírdetés

– mondta az oktatási miniszter.

A pedagógusok követeléseivel Eduard Heger miniszterelnök is szimpatizál, aki azt állítja, hogy éppen ő sorolta az oktatást és az egészségügyet a helyreállítási terv prioritásai közé.

2021 decemberében Igor Matovič pénzügyminiszter kijelentette, hogy alkotmányos törvényt szeretne elfogadni a szerinte hosszú távon alulértékelt állami alkalmazottak számára

„a közigazgatásban dolgozók javadalmazásáról”, miközben a közigazgatásban dolgozók fizetését össze akarja hasonlítani az uniós bérekkel.

Matovič szerint, ha az Európai Unióban egy munkavállaló bére például a másfélszerese az átlagkeresetnek, akkor egy ilyen beosztású munkavállaló bérének Szlovákiában is az átlagkereset másfélszeresének kell lennie.

Az oktatásügy helyzete egyre rosszabb

Vladimír Crmoman, a Szlovák Pedagóguskamara elnöke rámutatott, hogy 2020 januárjában a pedagógiai és szakmai dolgozók bére először érte el az átlagbérének 1,2-szeresét, de az átlagbér növekedésével nőtt az infláció is, így a pedagógusok táblázati bére ugyanaz maradt, vagyis a reális értékük megint alacsonyabb.

Kérdéses, hogy Matovič érvényesíteni fogja-e a beígért rendszeres valorizációt, de célszerű lenne növelni a tanári szakma vonzerejét, hogy ne legyen olyan rossz a helyzet az oktatásügyben”

– véli Crmoman. „Jelenleg ugyanis nagyon rossz a helyzet, a tanároknak minden évben küzdeniük kell valamiért, aminek egyébként normálisnak kellene lennie” – mondta dühösen.

Crmoman szerint a tanárok továbbra is figyelmeztetni fognak a magasabb tanítói bérek fontosságára, és a helyzet függvényében döntenek majd arról, hogy sztrájkba lépnek-e.

Az oktatási minisztérium tájékoztatása szerint 2022 végén akár 1300 pedagógus is hiányozhat Szlovákiában. „De ez csak becslés, akár sokkal nagyobb is lehet ez  a szám, mert a tanárokra nagy nyomás nehezedik a világjárvány idején” – mondta Crmoman hozzátéve, néhányan nem bírják nyomást, és otthagyják a tanári pályát.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »