Áder: legyen gondunk egymásra, maradjunk meg testvéri közösségnek

Áder: legyen gondunk egymásra, maradjunk meg testvéri közösségnek

A világban élő, az életről és a megmaradásról sokféle tudással rendelkező magyarok támaszai egymásnak – mondta a köztársasági elnök szerdán, amikor adventi ebéden látta vendégül a határon túli magyar egyházak vezetőit a Sándor-palotában.

Áder János arról beszélt: ahogy a Pannonhalmi Bencés Főapátság ebédlőjének falán hirdeti egy falkép felirata, „nem tudhatunk mindannyian mindent”.

Nem vagyunk mindannyian mindenre alkalmasak – magyarázta, kiemelve, ahogy sokfélék az ember útjába kerülő korlátok, leküzdendő akadályok, ugyanúgy „sokfélék a képességek, a talentumok és a lehetőségek is”. De épp ebben a többféleségben lehet egy közösség megtartó ereje – mondta.

Áder János megjegyezte: ezt az egymásra utaltságot még hatványozottabban érezzük a koronavírus-járvány kitörése óta. „Senki sem menekülhet meg önmagában” – idézte Ferenc pápát, hozzátéve, hogy „mi, magyarok – határon innen és túl – nem boldogulhatunk, növekedhetünk, gyarapodhatunk, nem lehetünk erősek egymás nélkül”.

Hírdetés

Áder János elbúcsúzott az egyházi vezetőktől, akiket köztársasági elnökként utoljára látott vendégül adventi ebéden. Megköszönte nekik találkozásaikat, a jó tanácsokat, a testvéri gesztusokat és a mindenkori őszinteségüket.

Felidézte: amikor három éve Lészpeden, a moldvai csángók között járt, azzal a zavarba ejtő mondattal köszöntötték, hogy már 400 éve várnak rá, pontosabban eleinte a királyra, azután a mindenkori köztársasági elnökre. A moldvai csángómagyar közösség vezetője akkor azt mondta, hogy az anyaország figyelme, a köztársasági elnök látogatása nekik azt jelenti, hogy ők is fontosak.

Az ünnepi ebéden részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős, valamint Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »